Slovenskí zbrojári chcú hrať hlavnú úlohu pri modernizačných projektoch

NETKY.SK • 9 Júl 2018, 14:03 • 2 min
Slovenskí zbrojári chcú hrať hlavnú úlohu pri modernizačných projektoch

BRATISLAVA – Slovenský obranný priemysel má hrať v armádnych modernizačných projektoch hlavnú úlohu. Podľa stanoviska členov Sekcie výroby obranného priemyslu (SVOP) a Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) to slovenské spoločnosti nielen dokážu, ale navyše vedia vyrábať produkty, ktoré sú porovnateľné s výrobkami zahraničných firiem.

slovakia

left justify in out

Najvýznamnejšou oblasťou môže byť podľa zbrojárov segment pozemnej techniky, pričom zapojenie domáceho priemyslu zvýši možnosť exportu armádnych produktov do zahraničia. S využitím domáceho zbrojárskeho priemyslu počítajú aj strategické dokumenty z Ministerstva obrany SR. Aký majú slovenskí výrobcovia skutočný potenciál, ukáže aj realizácia armádnych projektov za stovky miliónov eur. Agentúre SITA oficiálne stanovisko zbrojárov poskytla Bibiána Gunišová, tlačová tajomníčka Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory.

"Členovia SVOP a SOPK podporujú modernizačné procesy Ozbrojených síl Slovenskej republiky. Konštatujú tiež, že Slovensko má silný výrobný potenciál najmä v segmente pozemnej techniky. Oceňujú aj koncepčný prístup v podobe dlhodobého plánu rozvoja do roku 2030 a zdôrazňujú, že modernizačné procesy v armáde je nevyhnutné realizovať v spolupráci s domácim priemyslom. Podpora domácich firiem vyplýva z viacerých strategických dokumentov a štátnych doktrín a je tiež základom úspešného exportného potenciálu," uvádza sa v stanovisku. Nie je však známe, na ktorých konkrétnych projektoch chcú slovenskí výrobcovia participovať. O svojom spoločnom vyhlásení informovali aj ministra obrany Petra Gajdoša (SNS). Ten o zapojení domácich firiem do modernizácie Ozbrojených síl SR hovorí od svojho vymenovania do funkcie ministra, na niektorých projektoch sa podieľajú slovenské firmy už v súčasnosti, napríklad pri vývoji a výskume nového vozidla 8x8, na ktorom slovenská strana spolupracuje s fínskou zbrojovkou Patria.

Ministerstvo obrany plánuje v najbližších 12 rokoch investovať do modernizácie takmer 30 miliárd eur. Vojaci majú dostať nové obrnené transportéry 4x4, 8x8, ľahké vozidlá 4x4 pick-up, nadzvukové stíhačky, húfnice, vrtuľníky či modernejšie radary. Suma za novú techniku je rozplánovaná v rámci Dlhodobého plánu rozvoja Ozbrojených síl SR s dôrazom na výstavbu a modernizáciu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies