Slovenskí výrobcovia majú na kilogram mlieka stratu 0,13 eura

NETKY.SK • 10 August 2015, 10:14 • 2 min
Slovenskí výrobcovia majú na kilogram mlieka stratu 0,13 eura

BRATISLAVA - Nákupné ceny surového kravského mlieka na Slovensku padli v júni 2015 v priemere až na úroveň 0,27 eura/kilogram (kg).

slovakia

left justify in out

"Je to mimochodom úroveň nákupných cien z augusta 2012, teda z obdobia tzv. malej mliečnej krízy," uviedla pre TASR riaditeľka Slovenského zväzu prvovýrobcov mlieka (SZPM) Margita Štefániková v súvislosti s vývojom na trhu.

 

"Keďže hovoríme o priemernej cene, máme teda aj podniky, ktoré majú cenu vyššiu, ale bohužiaľ aj podniky, ktoré dostávajú za mlieko len okolo 0,22 eura/kg. Ak zoberieme do úvahy, že priemerné náklady na výrobu mlieka sú asi 0,40 eura na kg, tak slovenskí prvovýrobcovia momentálne majú na každom kilograme mlieka stratu približne 0,13 eura. Pri priemerne veľkom podniku, ktorý vyrába okolo 5 miliónov kilogramov mlieka, predstavuje táto strata až 650.000 eur za rok," zdôraznila.

 

V súčasnosti je podľa nej preto čoraz častejšia otázka, ako je možné, že sa na Slovensko zo zahraničia "tlačí" lacnejšie mlieko. "Odpoveď je celkom jednoduchá: Ani európski farmári nevedia vyrobiť mlieko lacnejšie. Náš zväz je členom Európskej asociácie mliečnych farmárov, prostredníctvom ktorého sme zapojení do projektu analýzy výrobných nákladov. Súčasné výsledky ukázali, že ani európski farmári nevedia v priemere vyrobiť mlieko lacnejšie, ako za 0,40 eura za kg. Rozdiel teda nie je v nákladoch, ale v príjmoch," zdôraznila šéfka SZPM.

 

Z aktuálnej správy Agrárnych trhových informácií Slovenska vyplýva, že pokles priemernej nákupnej ceny mlieka v SR pokračoval aj v júni. Jeho cena sa medzimesačne znížila o 3,2 % na úroveň 27 eur/100 kg surového mlieka. V porovnaní s júnom 2014 sa priemerná cena mlieka oslabila o 19,7 %. Spracovatelia na Slovensku nakúpili od producentov v júni spolu 75.487 ton surového mlieka, čo bolo o 4,2 % menej ako v máji. V medziročnom porovnaní nakúpili v júni 2015 viac o 3,5 % surového mlieka.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona