Slovenskí výrobcovia chemikálií sa musia registrovať, malých to môže ohroziť

NETKY.SK • 30 September 2016, 13:45 • 2 min
Slovenskí výrobcovia chemikálií sa musia registrovať, malých to môže ohroziť

Bratislava – Malým a stredným podnikom pôsobiacim v chemickom priemysle na Slovensku sa kráti čas na registráciu chemických látok, ktoré vyrábajú alebo dovážajú. Povinnosť vyplývajúcu z európskej legislatívy musia splniť do mája 2018. Zväz chemického a farmaceutického priemyslu SR upozorňuje, že pre firmy to znamená vysoké náklady a mnohé z nich môžu bez pomoci zaniknúť.

slovakia

left justify in out

Nariadenie REACH vyžaduje registráciu všetkých chemických látok, ktoré sa vyrábajú v EÚ, alebo sa do nej dovážajú v množstvách jedna tona ročne a viac. Cieľom je upraviť používanie chemikálií tak, aby sa minimalizovali možné riziká pre ľudí a životné prostredie. Máj 2018 je posledným termínom registrácie. Proces registrácie riadi a podporu spoločnostiam poskytuje Európska chemická agentúra (ECHA).

 

„Chcel by som apelovať na slovenské firmy, aby si nenechávali túto povinnosť až na poslednú chvíľu, pretože ten proces je relatívne komplikovaný a bolo by veľmi dobré, keby sa im pre nejaké administratívne prekážky nepohoršilo podnikateľské prostredie,“ uviedol na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave štátny tajomník Ministerstva hospodárstva SR Rastislav Chovanec (Smer-SD).

 

Prezident zväzu chemického a farmaceutického priemyslu Roman Karlubík poukázal na to, že sprísňujúca sa legislatíva v EÚ významne ovplyvňuje konkurencieschopnosť európskeho chemického priemyslu v globálnom kontexte. Za najnespravodlivejšiu stránku nariadenia označil to, že náklady na jeho naplnenie sú rovnaké bez ohľadu na to, či firma produkuje 1000 alebo 50.000 ton látky. „Samozrejme, ten kto produkuje menej, má v prepočte na tonu látky náklady podstatne vyššie a musí sa s tým popasovať,“ vysvetlil.

 

Podniky musia počítať s poplatkami za registráciu chemických látok, nosnú časť nákladov však podľa Karlubíka tvorí ich povinné testovanie. „Poplatky môžu veľmi významne poškodiť fungovanie podnikov. Obávame sa, že mnoho firiem bude musieť ukončiť fungovanie, alebo významne obmedziť sortiment. Odkiaľ potom veľké firmy vezmú malé dodávky a chemikálie,“ pýtal sa. Vyčíslil, že povinnosť registrácie by sa mala týkať približne 1300 firiem na Slovensku.

 

„Pre nás je dôležité, aby producenti chemikálií z radu malých a stredných podnikov na trhu zostali. Budeme sa ich v tom snažiť podporovať. Registráciu by mali stihnúť urobiť načas. Jedným z riešení je zdieľanie nákladov, ktoré sú vyššie najmä pre menšie spoločnosti. Mali by byť proporčne rozdelené,“ zdôraznil výkonný riaditeľ ECHA Geert Dancet.

 

Zväz chce požiadať ministerstvo hospodárstva o finančné prostriedky na pomoc pri splnení povinností firiem. Rezort je tejto iniciatíve otvorený. „Nájdeme nejaký spôsob, aby sme dokázali udržať v týchto firmách zamestnanosť. Určite nie je cieľom, aby vplyvom nových predpisov zanikli malé a stredné firmy. Zabezpečíme možno nejakú dotačnú schému, možno poskytnutie informácií pre firmy tak, aby ten termín v roku 2018 stihli a aby ich to veľmi negatívne neovplyvnilo,“ sľúbil Chovanec.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona