Slovenskí vojaci v zahraničných misiách budú plniť svoje úlohy aj počas Vianoc

NETKY.SK • 23 December 2018, 08:30 • 2 min
Slovenskí vojaci v zahraničných misiách budú plniť svoje úlohy aj počas Vianoc

BRATISLAVA - Slovenskí vojaci slúžiaci v zahraničných misiách budú plniť svoje úlohy aj počas sviatkov. V čase voľna sa spoja so svojimi rodinami a po splnení denných povinností sa stretnú aj pri spoločných aktivitách.

slovakia

left justify in out

"Určite by som poznamenal to, že každý vojak, ktorý je tu nasadený v misii, pozná svoje miesto v tvare, čiže dôležitá je tá operačná úloha, ktorá sa plní 24 hodín denne, sedem dní v týždni, čiže aj cez sviatky. Takže v prvom rade budeme zabezpečovať plnenie operačnej úlohy. Ale verím tomu, že si nájdeme čas aj na spoločnú večeru, určite aj nejaký ten nealkoholický prípitok a možno že si zahráme aj nejakú spoločenskú hru," ozrejmil Richard Falát slúžiaci v misii Eufor Althea v Sarajeve.

 

Minister obrany Peter Gajdoš (SNS) vojakov v Sarajeve navštívil už na Mikuláša a okrem nových terénnych vozidiel im odovzdal aj niekoľko predčasných vianočných darčekov, medzi nimi televíziu a kávovar. "Je to taká satisfakcia, pretože sme tu viac-menej schovaní, niektorí ľudia asi na Slovensku ani nevedia, že niečo takéto existuje, alebo len veľmi okrajovo," povedala Miroslava Šimončíková, jedna z dvoch slovenských vojačiek slúžiacich v Sarajeve. Od Ministerstva obrany (MO) SR dostali podľa jej slov v balíčku aj oriešky, med a perníček s venovaním.

 

Minister navštívil aj slovenských vojakov v lotyšskom Adaži a v afgánskom Kábule. Medzi darčekmi od rezortu obrany nechýbali tento rok ani živé vianočné stromčeky zo Slovenska či ingrediencie na prípravu slovenskej Vianočnej kapustnice.

 

Na Cypre vojaci počas sviatkov napríklad plánujú spoločnú slávnostnú večeru, v Lotyšsku budú variť vojaci vianočnú kapustnicu zo slovenských potravín. Pre slovenských profesionálnych vojakov v Bosne a Hercegovine budú vianočné sviatky a Silvester (31.12.) voľnými dňami, okrem zabezpečenia služieb. V Afganistane budú mať slovenskí vojaci spoločnú omšu s českými vojakmi. Neskôr večer budú mať kapustnicu. Velitelia kontingentov počas piatkového (21.12.) telefonátu s ministrom deklarovali, že si ich jednotky budú aj napriek sviatočnému obdobiu plniť zodpovedne všetky stanovené úlohy.

 

V zahraničných misiách pôsobí celkovo 482 profesionálnych vojakov. V misiách sa vystriedalo celkovo za dobu samostatnej SR viac ako 18.500 vojakov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies