Slovenskí vojaci v KFOR sú v týchto dňoch v stave zvýšenej pohotovosti

NETKY.SK • 22 Júl 2010, 11:33 • 2 min
Slovenskí vojaci v KFOR sú v týchto dňoch v stave zvýšenej pohotovosti

Slovenskí vojaci v KFOR sú v týchto dňoch v stave zvýšenej pohotovosti

slovakia

left justify in out

img

Slovenskí vojaci pôsobiaci v operácii KFOR v Kosove sú v týchto dňoch v stave zvýšenej pohotovosti. Plnia aj dodatočné úlohy, ktoré súvisia so zabezpečením a udržaním pokoja. Nepokojná situácia súvisí s očakávaním dnešného rozhodnutia Medzinárodného súdneho dvora v Haagu o tom, či bolo vyhlásenie suverenity Kosova v súlade s medzinárodným právom. TASR o tom dnes informoval hovorca Ozbrojených síl (OS) SR Milan Vanga.
      Podľa veliteľa kontingentu Ozbrojených síl SR v Kosove Jozefa Zekuciu bola už začiatkom tohto mesiaca slovenská rota zaradená do 2. taktickej rezervy veliteľa mnohonárodných síl KFOR. Stalo sa tak počas občianskych nepokojov v meste Kosovská Mitrovica. "Slovenskí vojaci boli touto úlohou poverení aj preto, lebo veliteľ mnohonárodného bojového zoskupenia KFOR – stred fínsky, brigádny generál Seppo Tivonen viackrát povedal, že Slováci sú v rámci jeho podriadenosti početne najmenšou jednotkou, avšak najlepšie vycvičenou," zdôraznil hovorca OS SR. Ako ďalej vysvetlil, je tomu tak najmä preto, lebo pred nasadením do KFOR jadro slovenskej jednotky, ktoré je z Michaloviec, bolo vycvičené a do konca roka 2009 držalo pohotovosť v rámci mnohonárodnej bojovej skupiny Európskej únie.
      V Kosovskej Mitrovici máme podľa OS SR tento týždeň vyvedenú jednu čatu, čiže 22 vojakov. Spolu s dvomi čatami švédskych vojakov tvorí pohotovostnú rotu, ktorá je pripravená zasiahnuť v prípade nepokojov. Podľa zástupcu veliteľa roty, nadporučíka Jána Fedora sú jeho vojaci poverení chrániť osoby misie EULEX, ktorá je pod velením Európskej únie a zabezpečuje domácej vláde pomoc pri výstavbe policajných a justičných štruktúr. „Vykonávame patroly okolo súdnej budovy, kde EULEX pôsobí, máme ľudí na pozorovateľskom stanovišti. Sme schopní brániť pozície aj pomocou ťažkej techniky,“ vysvetlil Fedor.
      Spolu 122 slovenských vojakov, ktorí majú materskú základňu v spoločnom českom a slovenskom tábore Šajkovac, si ďalej plní aj základné úlohy, ktoré im vyplývajú z ich mandátu. Predovšetkým patrolujú a podieľajú sa na udržiavaní pokoja v priestore ich zodpovednosti, kde je situácia zatiaľ pokojná. "Ďalší deviati vojaci pôsobia na veliteľstve mnohonárodného bojového zoskupenia Stred v Lipjane a dvaja na hlavnom veliteľstve KFOR v Prištine," dodal Vanga. V rámci mnohonárodného bojového zoskupenia stred pôsobia Slováci spolu s Fínmi, Švédmi, Čechmi, Írmi a Turkami.
      Svoje operačné jednotky si slovenský kontingent KFOR bude plniť do 30. septembra tohto roku. Vtedy končí činnosť aj mnohonárodné bojové zoskupenie Stred. Po približne 11 rokoch sa tak činnosť Slovákov v operácii KFOR ukončí.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona