Slovenskí vojaci slávnostne ukončili pohotovosť v bojovej skupine EÚ

NETKY.SK • 6 Júl 2016, 14:09 • 2 min
Slovenskí vojaci slávnostne ukončili pohotovosť v bojovej skupine EÚ

TREBIŠOV – Počas prvého polroku tohto roka bolo viac ako 530 slovenských vojakov pripravených zasiahnuť v rámci bojovej skupiny Európskej únie krajín V4. Slávnostný nástup príslušníkov Ozbrojených síl (OS) SR pri príležitosti ukončenia pohotovosti tejto bojovej skupiny sa dnes konal v kasárňach trebišovského útvaru.

slovakia

left justify in out

"Bojovú skupinu Európskej únie V4 považujem za doteraz najúspešnejší výsledok spolupráce krajín Vyšehradskej štvorky a pevne verím, že spolupráca bude pokračovať aj naďalej," povedal štátny tajomník ministerstva obrany Ivan Máčovský. Vojaci svojou profesionalitou podľa neho potvrdili, že Slovensko je schopné a pripravené podieľať sa na spoločných projektoch.

 

OS SR tak boli od 1. januára do 30. júna spolu s partnermi z Českej republiky, Poľska a Maďarska pripravené v krátkom čase zasiahnuť do vzdialenosti 6000 kilometrov od Bruselu. Podľa plánov by takáto bojová skupina mala byť v pohotovosti na báze rotačného princípu aj v roku 2019.

 

Ako priblížil náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Milan Maxim, koncepcia bojových skupín EÚ zohráva významnú úlohu v rámci Spoločnej zahraničnej a bezpečnostnej politiky Európskej únie. Ide o kontingent síl rýchlej reakcie zameranej na plnenie úloh pri podpore bezpečnosti krajín únie.

 

"Skupina má mať nejakých 3000 až 5000 ľudí z jednotlivých členských krajín, má obsahovať komponenty bojové, ale aj podporné a zabezpečujúce. Úlohou je pôsobiť preventívne tam, kde sa ešte dá, ako orgán, ktorý oddelí eventuálne znepriatelené strany a zabezpečuje tam prímerie, ale pomáha napríklad aj pri živelných pohromách. Pre prípad nutnosti jadrom európskej bojovej skupiny je aj bojová jednotka pripravená pôsobiť," uviedol pre TASR.

 

Kontingent slovenskej časti uplynulý polrok tvorilo 536 slovenských vojakov, ktorí boli rozčlenení do jednotlivých súčastí bojovej skupiny. "Takým bojovým základom bola mechanizovaná rota, vytvárali sme aj ďalšie podporné prvky od vojenskej polície, cez pyrotechnikov, jednotky chemické, prepravné či logistickej podpory," uviedol veliteľ pozemných síl OS SR Ondřej Novosad.

Spolupráca krajín V4 bude intenzívne pokračovať naďalej, už v budúcom roku plánujú krajiny vyslať spoločné výcvikové jednotky do Pobaltia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies