Slovenskí vojaci sa zúčastnia na najväčšom spoločnom cvičení krajín V4

NETKY.SK • 9 November 2015, 14:18 • 2 min
Slovenskí vojaci sa zúčastnia na najväčšom spoločnom cvičení krajín V4

BRATISLAVA - Slovenskí vojaci sa pripravujú na najväčšie spoločné cvičenie krajín Vyšehradskej štvorky. Od 14. do 20. novembra sa v Poľsku uskutoční certifikačné cvičenie pre bojovú skupinu EÚ V4, ktorá bude v pohotovosti v prvej polovici roka 2016. Celkovo by sa malo na cvičení s názvom Common Challenge 2015 zúčastniť takmer 3000 vojakov.

slovakia

left justify in out

"Toto certifikačné cvičenie preverí pripravenosť bojovej skupiny V4 pre potreby spoločného nasadenia, na ktoré musí byť pripravená už od januára budúceho roku," priblížil minister obrany Martin Glváč. Ako dodal, vojaci krajín V4 cvičia spoločne pravidelne a v tomto roku si preverili spoločné postupy napríklad počas cvičenia Slovak Shield, alebo aktuálne v rámci cvičenia Balaton v Maďarsku. "Preto verím, že certifikácia prebehne bez akýchkoľvek problémov," doplnil šéf rezortu obrany.

 

Zo Slovenska sa na cvičení zúčastní 233 profesionálnych vojakov a traja vojenskí policajti. Vojaci si precvičia činnosť mechanizovanej roty v mnohonárodnom účelovom zoskupení a zároveň preveria aj činnosť slovenského zastúpenia vo veliteľstvách bojovej skupiny. Z techniky pôjdu na cvičenie najmä bojové vozidlá pechoty.

 

"Spolupráca ozbrojených síl v rámci krajín V4 má už dlhú tradíciu a jej výsledkom je aj spoločná bojová skupina EÚ. Naši vojaci zaradení v bojovej skupine si na tomto cvičení preveria prevenciu eskalácie konfliktu v rámci mnohonárodného účelového zoskupenia, čo bude ďalšia z úloh, na ktorých plnenie sa spoločne pripravujeme," priblížil náčelník Generálneho štábu OS SR Milan Maxim.

 

Certifikačné cvičenie je rozdelené na dve časti, od 14. do 17. novembra bude štábne cvičenie na veliteľstve v Krakove. Praktická časť sa uskutoční v dňoch 18. – 20. novembra vo výcvikovom priestore Drawsko Pomorskie. Zlaďovanie štábov a jednotiek prebieha už od 6. novembra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies