Slovenskí vojaci sa uchádzajú o miesto v elitnom českom výcviku

NETKY.SK • 24 August 2014, 15:45 • 2 min
Slovenskí vojaci sa uchádzajú o miesto v elitnom českom výcviku

BRATISLAVA - Slovenskí vojaci tento týždeň bojovali na Lešti o miestenky na jeden z najtvrdších výcvikov Armády Českej republiky – kurz Komando.

slovakia

left justify in out

Výber absolvovalo 22 príslušníkov pozemných síl, troch najlepších bude v septembri čakať ešte desaťdňové výberové konanie vo výcvikovom priestore pri Vyškove. Tam už budú musieť v konkurencii českých vojakov dokázať, že patria k najlepším a miesto v kurze Komando si zaslúžia.

 

„Verím, že naši vojaci vo výbere uspejú a budú mať po prvýkrát možnosť absolvovať tento elitný výcvik u našich susedov. Každá spoločná príprava je pre vojakov prínosom, pretože si môžu odovzdať svoje skúsenosti,“ uviedol minister obrany Martin Glváč. Príslušníci Ozbrojených síl SR, ktorí majú záujem absolvovať kurz Komando, prešli na Lešti fyzicky a psychicky náročným výberom. Museli zvládnuť špeciálnu prípravu, ktorá pozostávala napríklad z behu na osem kilometrov so záťažou, v plávaní v poľnej uniforme, taktickej i streleckej príprave. 

 

Kurz Komando organizuje Armáda Českej republiky od roku 2005, a to dvakrát ročne. Vzhľadom na jeho náročnosť ho obvykle dokončí iba 10 až 15 percent účastníkov, ktorí si môžu následne na uniformu pripevniť nášivku absolventa elitného výcvikového kurzu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies