Slovenskí vojaci opäť v zálohe pre misiu EUFOR ALTHEA

NETKY.SK • 26 Január 2015, 11:41 • 2 min
Slovenskí vojaci opäť v zálohe pre misiu EUFOR ALTHEA

BRATISLAVA – Slovensko opäť vyčlení 125 vojakov ako zálohu pre operáciu EUFOR ALTHEA v Bosne a Hercegovine.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z materiálu Návrh na vyčlenenie príspevku Ozbrojených síl Slovenskej republiky do okamžitých záloh pre operáciu EUFOR ALTHEA, ktorý čaká na prerokovanie vládou. Ide o mechanizovanú rotu a do konca marca bude v pohotovosti jednotka vycvičená pre rok 2014. Od apríla až do konca roka 2015 bude v pohotovosti nová jednotka. Jej základná príprava a výcvik sa uskutoční na Slovensku. V máji sa nová jednotka pravdepodobne zúčastní na cvičení Operational Rehearsal 2 v Bosne a Hercegovine. Ako sa uvádza v materiáli, počas pohotovosti môže veliteľ operácie EUFOR ALTHEA kedykoľvek požiadať o zapojenie okamžitých záloh do tejto operácie, maximálne však štyrikrát.

 

Operácia EUFOR ALTHEA bola spustená 2. decembra 2004 a vznikla transformáciou operácie NATO SFOR, ktorá v Bosne a Hercegovine pôsobila v rokoch 1997-2004. Pôvodne mala mandát na približne 1 300 vojakov na území Bosny a Hercegoviny, avšak pre ich nedostatok (chýbalo približne 40 % vojakov) bola v septembri 2012 zredukovaná na maximálne 600 členov. Nedostatok síl je kompenzovaný vytvorením okamžitých záloh. Bezpečnostná situácia v Bosne a Hercegovine si doposiaľ nevyžiadala nasadenie okamžitých záloh pre EUFOR ALTHEA, zdôrazňuje sa v materiáli. Ozbrojené sily SR pôsobia v operácii EUFOR ALTHEA od jej spustenia v roku 2004 . V súčasnosti v tejto operácii pôsobí 36 príslušníkov OS SR, z toho jeden príslušník pôsobí na veliteľstve NATO v Sarajeve. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies