Slovenskí vojaci odchádzajú strážiť prímerie na Cypre

NETKY.SK • 13 September 2013, 12:43 • 2 min
Slovenskí vojaci odchádzajú strážiť prímerie na Cypre

NITRA – Nový kontingent slovenských vojakov odíde už o niekoľko dní na Cyprus, aby tu v rámci operácie UNFICYP strážili prímerie medzi tureckou a gréckou komunitou.

slovakia

left justify in out

Slávnostným nástupom v priestoroch Protilietadlovej raketovej brigády v Nitre dnes vybraní príslušníci slovenských ozbrojených síl ukončili svoj výcvik. Misia OSN UNFICYP patrí k najstarším mierovým operáciám Ozbrojených síl Slovenskej republiky (OS SR). 

"V tejto 26. rotácii odchádza dokopy 73 príslušníkov OS SR, plus piati vojenskí policajti. Mandát Slovenskej republiky je až na 280 vojakov, ale v súčasnosti ich máme nasadených 157. Hlavnou úlohou je zabránenie znovuobnoveniu konfliktu medzi cyperskými Grékmi a cyperskými Turkami. S tým súvisí monitorovanie, vyjednávanie so samosprávou, miestnou správou, podpora civilných projektov, výstavba infraštruktúry potrebnej pre misie. Je to o diplomacii a hlavne o nestrannosti," uviedol zástupca veliteľa Vzdušných síl OS SR Ivan Hůlek.

Ako zdôraznil, naši vojaci na Cypre nerobia Slovensku hanbu a spokojnosť s ich prácou je maximálna. "Momentálne odchádzajú do situácie, ktorá nie je extrémne nepokojná. Je tu takzvané status quo. Samozrejme, nejaké menšie problémy sa vyskytnú, ale k žiadnym väčším konfliktom na ostrove nedochádza a dovolím si povedať, že je to aj vďaka tomu, že tie jednotky tam sú a odvádzajú perfektne svoju prácu," skonštatoval Hůlek.

Všetci odchádzajúci vojaci prešli tvrdým výcvikom, do ktorého sú zakomponované aj operačné skúsenosti slovenských ozbrojených síl z ich doterajšieho pôsobenia v mierových misiách. Podľa veliteľa kontingentu Miroslava Mišovica prešli výberovým sitom iba tí najlepší. "S výcvikom som spokojný. Skutočne mám ľudí, na ktorých sa môže spoľahnúť. Je medzi nimi aj pomerne veľa žien, ktoré v príprave prekonali mnohých mužov," povedal Mišovic.

Nitra 13. septembra (TASR) – Nový kontingent slovenských vojakov odíde už o niekoľko dní na Cyprus, aby tu v rámci operácie UNFICYP strážili prímerie medzi tureckou a gréckou komunitou. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona