Slovenskí vojaci odchádzajú na misiu na Cyprus

NETKY.SK • 14 Marec 2014, 13:33 • 2 min
Slovenskí vojaci odchádzajú na misiu na Cyprus

NITRA - Hlavnou úlohou misie je zabrániť možnému konfliktu medzi gréckou a tureckou stranou.

slovakia

left justify in out

Pred odchodom na mierovú misiu OSN na Cyprus sa dnes v Nitre 84 vojakov rozlúčilo so svojimi príbuznými. Budú tam plniť predovšetkým mierové poslanie. „Je to mierová misia, takže pôjde hlavne o monitoring, hliadkovanie a hlavnou úlohou je zabrániť možnému konfliktu medzi gréckou a tureckou stranou,“ povedal veliteľ Vzdušných síl Ozbrojených síl SR Miroslav Korba. Misia OSN s názvom UNFICYP je jednou z najstarších v Európe, Slovensko sa do nej zapojilo v roku 2001 a od roku 2010 je pod gesciou vzdušných síl. Do Nitry za vojakmi prišli rodinní príslušníci a známi. Pre čatára Vladimíra Komára je to už druhá skúsenosť v zahraničnej misii. „Predtým som tam bol v roku 2006, ale ešte som nebol ženatý, teraz sa mi odchádza ťažšie, keďže mám manželku a trojročnú dcérku,“ povedal Komár. Medzi vojakmi bolo aj päť žien. „Idem tam už po druhýkrát ako zdravotná sestra, deti sú už väčšie, tak si isto nejako poradia, nakoniec, aj manžel je vojak z povolania, má pre to pochopenie,“ dodala Radoslava Psotková.

 

Slovensko má mandát na 280 ľudí, v súčasnosti je na Cypre 158 ľudí a z nich rotuje približne polovica. Súčasťou slovenského kontingentu je aj ženijná časť. Slovenská republika zastrešuje jeden sektor, ktorého súčasťou sú aj vojaci z Maďarska, Srbska, Ukrajiny a Chorvátska. Slovenskí vojaci, ktorí sa dnes rozlúčili v Nitre, odletia na Cyprus v stredu v ranných hodinách z letiska na Sliači. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies