Slovenskí vojaci na Cypre dohliadli na spomienkovú akciu motorkárov

NETKY.SK • 22 August 2013, 17:55 • 2 min
Slovenskí vojaci na Cypre dohliadli na spomienkovú akciu motorkárov

BRATISLAVA - Tridsať slovenských vojakov z čaty rezervných síl v misii UNFICYP na Cypre dohliadalo na poriadok počas spomienkovej akcie gréckych Cyperčanov na tragickú streľbu pri demonštráciách pred 17 rokmi. Demonštrácie v roku 1996 vyústili do dvoch smrteľných zranení miestnych obyvateľov - Anastasiosa Isaaka a Solomosa Solomoua. Cyperčania ich považujú za martýrov a národných hrdinov.

slovakia

left justify in out

Výročie si každý rok pripomínajú grécki Cyperčania kladením vencov na mieste, kde došlo k tragickej streľbe. Slovenských vojakov nasadili, aby v nárazníkovom pásme nedošlo k násilnostiam. "Túto úlohu plnia naši vojaci tradične už niekoľko rokov," povedal hovorca Ozbrojených síl SR Milan Vanga. Podľa neho sú vojaci veľmi dobre vycvičení na to, aby zvládali strety s rozvášnený davom, pričom je dôležitá najmä ich psychologická príprava. "Základnou výbavou našich vojakov pri takýchto akciách sú zdržanlivosť, rozhodnosť a diplomacia," dodal Vanga.

Na spomienkovej udalosti na mieste incidentu v obci Deryneia sa zúčastnilo približne 600 gréckych Cyperčanov prevažne na motorkách. Prišli položiť kvety k miestu, kde bol zastrelený ich kolega, taktiež člen motorkárskeho klubu. Situáciu zo vzduchu monitoroval vrtuľník cyperskej miestnej polície (CYPOL) a asi 50 cyperských policajtov vybavených obuškami a ochrannými štítmi. Podporu im poskytli príslušníci UNPOLU pod vedením majora Rastislava Caju. Miesto pietneho aktu navštívil aj veliteľ Sektoru 4 podplukovník Adolf Uličný, ktorý konštatoval bezproblémový priebeh akcie. Podľa neho sú slovenskí vojaci pripravení zvládať plnenie úloh aj v náročných klimatických podmienkach a stresových situáciách.

Na rôznych miestach ostrova Cyprus sa konali 11. augusta 1996 národné zhromaždenia a demonštrácie proti „Tureckej okupácii“ Cypru (Cyperská vláda dodnes formálne nazýva Tureckú vojenskú intervenciu v roku 1974 okupáciou). Demonštrácia v obci Deryneia eskalovala, demonštranti vnikli do priestoru nárazníkovej zóny a po verbálnych útokoch a hádzaní kameňov došlo k stretu s demonštrantami z tzv. Severocyperskej Tureckej republiky a jej policajných jednotiek. Anastasiosa Isaaka ubila na smrť skupina demonštrantov. Zranilo sa množstvo ľudí z oboch demonštrujúcich táborov a 12 príslušníkov UNFICYP. Pohreb Anastasiosa Isaaka bol 14. augusta 1996 v neďalekej obci Paralimni a zúčastnilo sa na ňom približne tritisíc ľudí a 500 motorkárov. Po pohrebe sa skupina 200 motorkárov presunula opäť do obce Deryneia. Tam znovu vnikli do nárazníkovej zóny, a to aj napriek maximálnemu úsiliu príslušníkov UNFICYP, ktorí im v tom chceli zabrániť. Zo skupiny demonštrantov vtedy vybehol Solomos Solomou, prekonal líniu príslušníkov UNPOL a bezpečnostné zátarasy. Snažil sa vyliezť na stožiar a strhnúť tureckú vlajku v priestore Severocyperského kontrolného stanovišťa, pričom ho turecký vojak zastrelil. So strelnými zraneniami skončili aj ďalší demonštranti a príslušníci UNFICYP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies