Slovenskí vojaci majú v Afganistane učiť technický personál vrtuľníkov

NETKY.SK • 9 Október 2015, 12:59 • 2 min
Slovenskí vojaci majú v Afganistane učiť technický personál vrtuľníkov

BRATISLAVA – Slovenskí vojaci budú pravdepodobne v Afganistane cvičiť príslušníkov technického personálu Afganskej národnej armády pre vrtuľníky Mi-17/171. Vyplýva to z materiálu rezortu obrany predloženého do pripomienkového konania.

slovakia

left justify in out

Ide o rozšírenie úloh pre slovenských vojakov v misii Resolute support a tak o tom musí rozhodnúť vláda a parlament. Maximálny počet vojakov v tejto nebojovej misii sa týmto rozhodnutím nezvýši. Podľa skôr schváleného mandátu ich môže byť do 66. Ak rozšírenie úloh podporí vláda a parlament, najprv budú musieť ísť slovenskí vojaci na výcvik do Chorvátska a až potom pôjdu na misu do Afganistanu, kde budú začlenení do Leteckého výcvikového tímu - Air Advisory Team. Náklady súvisiace s plnením nových úloh a výcvikom príslušníkov ozbrojených síl SR budú zabezpečené v rozpočte kapitoly Ministerstva obrany SR.


O skutočnosti, že slovenskí vojaci budú pravdepodobne v Afganistane školiť letecký personál, informovala hovorkyňa rezortu obrany Martina Balleková už začiatkom augusta. Slovensko tak vyhovie požiadavke partnerov a už v lete pripravovalo odborníkov na vyslanie do operácia Resolute Support. Po desiatich rokoch sa minulý rok skončila v Afganistane bojová operácia ISAF a jej prirodzeným pokračovaním sa od januára stala nebojová misia Resolute Support.

 

Jej primárnym cieľom je podpora, ale aj poradenstvo a výcvik afganských bezpečnostných síl. V Afganistane má Slovensko v súčasnosti 39 vojakov. Ich jadro tvoria členovia 5. pluku špeciálneho určenia - útvaru Síl pre špeciálne operácie. Časť vojakov plní od augusta úlohy v oblasti komunikačných a informačných systémov NATO, ktoré zabezpečujú činnosť jednotlivých veliteľstiev. Priamo v Kábule pôsobí niekoľko slovenských vojakov v najvyššom veliteľstve Resolute Support a dvaja zdravotníci v poľných nemocniciach. V štruktúre najvyššieho veliteľstva špeciálnych síl v Afganistane NSOCC-A reprezentuje Slovenskú republiku jeden kmeňový člen 5. pluku špeciálneho určenia.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies