Slovenskí vojaci hodnotia spoločné cvičenie s Američanmi pozitívne

NETKY.SK • 16 September 2015, 19:06 • 2 min
Slovenskí vojaci hodnotia spoločné cvičenie s Američanmi pozitívne

BRATISLAVA – Slovenskí vojaci si zatiaľ úspešne vyskúšali v praxi podporu partnerskej krajine NATO. Americkí vojaci prechádzajú cez Slovenska z Nemecka na cvičenie do Maďarska.

slovakia

left justify in out

Na naše územie prišli v pondelok vo večerných hodinách a naše územie by mali všetci opustiť do štvrtkového rána, spresnil pre agentúru SITA zástupca náčelníka generálneho štábu Pavel Macko. „Všetko ide zatiaľ hladko a hodnotím to celé veľmi pozitívne,“ zdôraznil. Podľa Macka majú teraz slovenskí vojaci oveľa lepšiu predstavu, ako koordinovať prípravu takéhoto presunu alebo posíl, ak by sme o nejaké žiadali. Je to mimoriadne užitočné cvičenie, dodal.


Macko spresnil, že amerických vojakov prišlo vyše 500 a majú 150 kusov techniky. Počas zastávky boli ubytovaní v hangári na Leteckej základni v Kuchyni. „Zabezpečili sme im doplnenie pohonných hmôt, podmienky na ošetrenie vlastnej techniky, na oddych vojakov a aj na doplánovanie úloh, aby mohli pokračovať na cvičenie v Maďarsku,“ vysvetlil. Okrem toho Američania mali tiež možnosť letecky si dopraviť náhradné súčiastky na techniku, ktorá sa im pokazila počas presunu.


Dnešok vojaci využili aj na spoločné cvičenie. Vo vojenskom výcvikovom priestore na Záhorí si spolu zastrieľala časť amerických vojakov a naši vojaci z 12. mechanizovaného práporu. Bonusom bolo, že s časťou americkej techniky sa mohli oboznámiť aj občania na Dni otvorených dverí na Ministerstve obrany SR. Macko uviedol, že ešte nevieme, ako sa budú vracať americkí vojaci do Nemecka. Je predpoklad, že by to nemal byť už transport po zemi, ale iná preprava. "Pravdepodobne železnicou, ale ešte nemáme konečnú požiadavku partnerov," dodal.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies