Slovenskí vojaci historicky prvýkrát strieľali ostrými zo systému S-300

NETKY.SK • 27 August 2015, 14:35 • 2 min
Slovenskí vojaci historicky prvýkrát strieľali ostrými zo systému S-300

BRATISLAVA - Slovenskí vojaci dnes v Bulharsku prvýkrát strieľali ostrými z protilietadlového raketového systému S-300.

slovakia

left justify in out

Ten majú Ozbrojené sily SR vo výzbroji ešte od rozdelenia Československa. Ostré streľby cvičí 53 profesionálnych vojakov z protilietadlovej brigády Nitra.

"Naše ozbrojené sily si mohli po prvý raz naostro vyskúšať to, čo majú nacvičené. Rád by som im, rovnako ako aj bulharským kolegom, poblahoželal k dobrým výsledkom, ktoré v rámci tohto cvičenia dosiahli," uviedol minister obrany Martin Glváč. Zároveň zdôraznil, že aj Slovensko pozve bulharské ozbrojené sily na cvičenia, aby si vojaci precvičili spoluprácu aj v ďalších oblastiach, predovšetkým v oblasti pozemných síl.

 

Ako uviedol náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl (OS) SR Milan Maxim, s výsledkom ostrých strelieb je spokojný. "A ani som sem nešiel s obavami, že by vojaci neboli dostatočne pripravení. Avšak samozrejme mohlo sa stať niečo s technikou. Preto som rád, že sa ukázalo, že postupy, ktoré sme pri jej údržbe za tých 24 rokov zvolili, boli správne a všetko funguje tak, ako má," zdôraznil.

 

Protilietadlový raketový systém S-300 je okrem vzdušného priestoru schopný ochrániť aj strategické objekty SR, ako napríklad jadrové elektrárne alebo strategickú oblasť, akou je hlavné mesto. V čase krízy a vojny slúži ako doplňujúci prostriedok v rámci systému spoločnej ochrany vzdušného priestoru NATO.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies