Slovenskí vojaci by v budúcnosti mohli cvičiť aj v pralesnej džungli

NETKY.SK • 1 November 2013, 10:34 • 2 min
Slovenskí vojaci by v budúcnosti mohli cvičiť aj v pralesnej džungli

BRATISLAVA – Slovenskí vojaci by mohli v budúcnosti chodiť cvičiť do pralesnej džungle. Pripustil to šéf slovenskej armády Peter Vojtek počas návštevy brazílskeho ministra obrany Celsa Amorima.

slovakia

left justify in out

„Pri výcviku vojsk je veľmi dôležité, aby sa čo najviac blížil reálnym podmienkam. Je možné, že ťažisko našich zahraničných misií sa časom presunie do Afriky a v takomto prípade nevylučujem ani to, že by sme museli prijať také opatrenia, aby naši vojaci cvičili v podmienkach pralesa,“ povedal náčelník generálneho štábu Ozbrojených síl SR Peter Vojtek.

Podľa Vojteka si však treba uvedomiť obrovskú vzdialenosť krajín, ak by chceli na pralesný výcvik poslať vojakov napríklad do Brazílie. „Náš základný problém sú potrebné financie na takýto výcvik,“ povedal Vojtek. Jednou z možností by bolo aj to, aby napríklad brazílski vojaci prišli cvičiť do slovenských výcvikových centier a naši zas do ich. Takéto výmenné formy cvičení armáda preferuje. „To je základná forma, keď sa snažíme šetriť peniaze, že si vymieňame vojakov a tým vlastne šetríme zdroje,“ povedal Vojtek. 

Brazílsky minister obrany tento rok spomedzi európskych krajín navštívil len Slovensko. Slovenský partner minister Martin Glváč mu sprostredkoval aj stretnutie s vedúcimi predstaviteľmi rezortov obrany štátov V4, teda aj Poľska, Českej republiky a Slovenska. Podľa Glváča je čas, aby sme po 15 rokoch stagnácie vzťahy s Brazíliou zdynamizovali. „Brazília ponúka niektoré svoje kapacity, my sme ponúkli naše, a to najmä Centrum výnimočnosti (pre oblasť likvidácie výbušných materiálov – pozn. SITA) v Trenčíne, kde je k dispozícii množstvo kurzov. Samozrejme – výcvikové stredisko Lešť,“ uviedol Glváč. 

Amorim prišiel na Slovensko najmä zmapovať situáciu a možnosti ďalšej spolupráce. Aj Vojtek upozorňuje, že tieto rozhovory treba chápať tak, že sú na začiatku. Brazílsky minister obrany si myslí, že naše krajiny by mohli spolupracovať aj v mierových operáciách. „Brazíla sa mimo svojho územia vždy angažuje pod hlavičkou OSN,“ poznamenal Amorim. Napríklad na Haiti poslali viac ako dve tisíc ľudí. Brazílska fregata je zas súčasťou námornej flotily OSN.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies