Slovenskí vojaci budú v Afganistane cvičiť letecký personál

NETKY.SK • 14 Október 2015, 12:24 • 2 min
Slovenskí vojaci budú v Afganistane cvičiť letecký personál

BRATISLAVA - Slovenským vojakom v rámci operácie Resolute Support v Afganistane pribudnú nové úlohy. Po novom budú cvičiť technický personál Afganskej národnej armády na vrtuľníkoch Mi-17/171. Vyplýva to z návrh na doplnenie úloh príslušníkov Ozbrojených síl Slovenskej republiky (OS SR) v operácii v Afganistane, ktoré dnes schválila vláda. Návrh ešte musí odobriť parlament.

slovakia

left justify in out

Vojaci, ktorí budú cvičiť technický personál, budú začlenení do Leteckého výcvikového tímu, tzv. Air Advisory Team. Pôsobiť budú môcť na hociktorom mieste v operácii v Afganistane. Predtým, ako do tejto krajiny odídu, prejdú výcvikom. A to buď v Chorvátsku, alebo v Českej republike.

 

Aj keď slovenským vojakom pribudnú nové úlohy, mandát, ktorý je 66 príslušníkov OS SR, sa meniť nebude. V súčasnosti pôsobí v operácii Resolute Support 39 slovenských vojakov. Niektorí sú na veliteľských štruktúrach operácie, iní pôsobia ako zdravotníci. Ďalší plnia špeciálne operácie či úlohy v rámci národného podporného prvku (NSE) a úlohy v rámci komunikačných a informačných systémov (DCM-C).

 

Operácia Resolute Support nahradila od januára tohto roku operáciu ISAF. Cieľom operácie Resolute Support je podpora afganskej vlády pri budovaní vlastných bezpečnostných síl, aby boli schopné čeliť bezpečnostným rizikám v krajine a boli pripravené prevziať zodpovednosť za vlastnú bezpečnosť bez podpory Severoatlantickej aliancie. Operácia má nebojový charakter.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies