Slovenskí vojaci absolvujú viacero cvičení v pobaltských krajinách a v Poľsku

NETKY.SK • 25 Január 2017, 12:25 • 2 min
Slovenskí vojaci absolvujú viacero cvičení v pobaltských krajinách a v Poľsku

BRATISLAVA – Slovenskí vojaci v 1. polroku tohto roka absolvujú viacero cvičení v pobaltských krajinách a v Poľsku. V priebehu apríla a júna pôjde do 150 slovenských vojakov na dve medzinárodné cvičenia do Lotyšska. V priebehu mája až júna ďalších asi 35 vojakov do Litvy.

slovakia

left justify in out

A do Estónska v tom istom termíne približne 15 príslušníkov OS SR. Do Poľska v júni zas zavíta asi 10 slovenských vojakov. Vyplýva to z návrhu na vyslovenie súhlasu s prítomnosťou zahraničných vojsk na území SR a vyslaním slovenských vojakov do zahraničia na účel vojenských cvičení, ktorý dnes odsúhlasila vláda.

 

Najviac slovenských vojakov pôjde v 1. polroku na cvičenie do Maďarska. V júni sa tu uskutoční spoločné cvičenie krajín V4 s názvom Brave Warrior 17. Slovensko sem pošle do 200 vojakov spolu s technikou. Slovenskí vojaci sa v tomto polroku zúčastnia aj na dvoch cvičeniach v Nemecku, ktoré ich má pripraviť na pôsobenie v operácii Eunavfor Med Sophia v Stredozemnom mori. Cieľom operácie je hliadkovať v medzinárodných vodách pri líbyjskom pobreží a zadržiavať osoby podozrivé z prevádzania migrantov do Európy.

 

Naopak, do slovenských výcvikových stredísk prídu cvičiť zahraniční vojaci. Napríklad v máji využije útvary v Sliači, Kuchyni, Nitre, Zvolene, či Koliňanský vrch v rámci cvičenia Air Shield 2017 do 50 vojakov z Českej republiky a do 30 vojakov z USA. Nacvičovať budú velenie a riadenie vzdušných operácií. Ďalšie cvičenie vzdušných síl sa uskutoční v prvom polroku na Sliači za účasti približne 80 vojakov z Veľkej Británie, Českej republiky a Maďarska. Na Slovensko zavítajú napríklad aj špeciálne jednotky z USA, Poľska, ktoré budú využívať Centrum výcviku Lešť. Vojaci z Francúzska, Belgicka, ČR, USA, Nemecka a Slovinska zas budú v priebehu tohto polroka využívať Výcvikové a testovacie centrum radiačnej, chemickej a biologickej ochrany v Zemianskych Kostoľanoch.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies