Slovenskí vodní slalomári medailovo žiarili na Svetovom pohári v Cardiffe

NETKY.SK • 23 Jún 2013, 14:34 • 2 min
Slovenskí vodní slalomári medailovo žiarili na Svetovom pohári v Cardiffe

CARDIFF - Úvodné kolo Svetového pohára slalomu na divokej vode v Cardiffe vo Walese zakončil nedeľný program s finálovými jazdami kajakárok, deblistov a hliadok.

slovakia

left justify in out

Po druhom mieste singlistu Beňuša sa usilovali slovenské lode nadviazať na medailové umiestenie, keď do finále postúpili dve kajakárky a všetky tri deblovky. Výborný výkon sprevádzal kajakárku Elenu Kaliskú, ktorá sa impozantne vrátila medzi svetovú špičku a obsadila 2. miesto.Víťaznú korunu účinkovaniu slovenskej výpravy vzápätí nasadili Hochschornerovci s brilantnou jazdou. Najrýchlejšou jazdou v semifinále sa kajakárka Jana Dukátová predurčila do roly favoritky na víťazstvo. V desaťčlennom finále štartovala posledná a ako na dlani mala výsledky konkurencie, vrátane dvojnásobnej olympijskej víťazky Eleny Kaliskej. Výborne si odrobila pádlovanie Britka Neaveová (97,93), no aj Kaliská (98,31), priebežne druhá, čakajúca na výkony zostávajúcich piatich súperiek. Postupne sa ich zbavovala až natoľko, že ju žiadna nepreskočila a skončila druhá. Jana Dukátová už na medzičasoch strácala a keď si navyše 'ťukla' aj do poslednej 24. bránky, odsúdila sa až na 8. priečku. Elena Kaliská podala obdivuhodný výkon, v pretekoch SP ju po víťazstve v pražskej Troji pred dvoma rokmi na medailovom stupni nebolo vidieť, až teraz v Cardiffe, keď si zlepšila svoju historickú pohárovú bilanciu na 14-9-9 medailových umiestení. Jej finálová jazda bola vyvážená, na prvom medzičase zaostávala za Neaveovou o 0,47 sekundy, na druhom mala k dobru 0,24, v cieli stratu 0,38. Deblisti vo finálovej trojici mohutne zaútočili na piedestál, najskôr Kučera s Bátikom, ktorým chýbala väčšia rýchlosť, potom bratanci Škantárovci doplatiaci nielen na rozkolísanú jazdu, ale aj na štyri trestné sekundy na 4. protiprúdnej a poslednej 24. bránke. Čakalo sa už len na Hochschornerovcov ako zvládnu nástrahy trate. Trojnásobní olympijskí víťazi nezaváhali, suverénne sa 'preštrikovali' medzi 24 bránkami a jasne dominovali s náskokom 1,53 sekundy pred Britmi Florencem - Hounslowom, v olympijskom Londýne striebornými, o priečku pred slovenskými dvojčatami. Hochschornerovci počas svojej kariéry nazbierali už 42 medailových umiestení v SP a celkovú slovenskú zbierku rozmnožili na 203, z toho 84 víťazstiev. Slováci sa trikrát ocitli v individuálnych pretekoch v Cardiffe na stupňoch víťazov a mali dôvod na radosť. "Našli sa miesta, s ktorými sme neboli spokojní, no podstatné úseky, kde sa najviac strácalo, sme zvládli," komentoval víťaznú jazdu zadák v lodi Peter Hochschorner. "Dole sme trochu zabrali, čas stlačili a vyšlo nám to."

Čisté jazdy sú povzbudením do ďalšej roboty smerujúcej na MS v pražskej Troji. Peter Hochschorner: "Naozaj je dôležité jazdiť čisto. Na ME v Krakove sa nám to podarilo, aj keď rýchlosť chýbala. V jednej jazde ťažko dohnať dvojsekundovú penalizáciu, preto sa hlavne na ľahkej vode zameriavame na čistotu. Sebadôvera nám síce nechýba, no každé jedny vydarené preteky sú pre nás povzbudením. Víťazstvá treba, o to sa nám potom ľahšie pádluje. Vo Svetovom pohári si nejaké ciele nekladieme, sezóna je dlhá, uvidíme na ďalších pretekoch, akú chuť budeme mať. Určite však vždy, keď štartujeme, myslíme na víťazstvo."

Tréner a otec Peter Hochschorner st. si cení hlavne pohodu, aj keď ME v Krakove nevyústili v medailový kov. "Bola tam špecifická voda, v podstate neregulárne podmienky, tu v Cardiffe je všetko objektívnejšie. Na technickej trati, nie príliš postavenej na stranu chalanov, sa dalo veľa získať i stratiť, pre nás je však prvoradá Troja a septembrové majstrovstvá sveta. Dovtedy sa nesmie vyjsť z tempa, treba si utužovať aj sebadôveru, zdvíhať náladu. Chalani nepotrebujú potvrdzovať formu, len sa usilujú jazdiť čisto a k tomu pridávajú aj čo možno najvyššiu rýchlosť pádlovania."

Juraj Ontko, tréner Eleny Kaliskej, odsledoval jazdu svojej zverenky na diaľku z Čunova. "Ja som dúfal, že prerazí, pretože do tréningov vkladala všetko, bola to len otázka času. Byť v desiatke je vždy cenné a ak sa k tomu pridá aj trochu šťastia, hocikedy môžete vyskočiť na medailové stupne. Elena sa vrátila medzi najlepšie a pre ňu i pre mňa je to najlepšie povzbudenie, aké sme potrebovali." 

Finálové výsledky


K1 ženy: 1. Elizabeth Neaveová (V. Brit.) 97,93 (0), 2. Elena Kaliská (SR) 98,31 (0), 3. Cindy Pöschelová (Nem.) 100,25 (0), ...8. Jana Dukátová (SR) 103,17 (2) 

semifinále: 1. Jana Dukátová 97,95, 6. Elena Kaliská 102,97 (2), nepostúpila 30. Kristína Nevařilová 210,13 (100)

v kvalifikácii: 4. Elena Kaliská 102,14 (0), 11. Jana Dukátová 104,07 (4), 30. Kristína Nevařilová 110,18 (2)

C2: 1. Pavol a Peter Hochschornerovci (SR) 97,96 (0), 2. David Florence - Richard Hounslow (V. Brit.) 99,49 (0), 3. Luka Božič - Sašo Taljat (Slovin.) 99,69 (0), ...5. Tomáš Kučera - Ján Bátik (SR) 101,52 (0), 8. Ladislav a Peter Škantárovci (SR) 107,17 (4)

semifinále: 2. Pavol a Peter Hochschornerovci 101,12 (0), 5. Ladislav a Peter Škantárovci 105,26 (2), 9. Tomáš Kučera - Ján Bátik 108,26 (4)

v kvalifikácii: 4. Pavol a Peter Hochschornerovci 100,98 (0), 5. Tomáš Kučera - Ján Bátik 101,42 (0), 6. Ladislav a Peter Škantárovci 101,83 (2)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies