Slovenskí vedci zjednodušili výrobu liekov proti chrípke

NETKY.SK • 8 Február 2016, 12:48 • 2 min
Slovenskí vedci zjednodušili výrobu liekov proti chrípke

BRATISLAVA - Vedcom z Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave sa podarilo výrazne skrátiť výrobu liečiva oseltamivir, ktoré je súčasťou liekov proti chrípke.

slovakia

left justify in out

Proces, ktorý je v súčasnosti v patentovom konaní, umožní jednoduchšiu a efektívnejšiu výrobu dôležitého liečiva, a teda i samotného lieku. Oseltamivir sa v súčasnosti vyrába 12-stupňovou syntézou z prírodnej zlúčeniny nazývanej kyselina šikimová. Táto látka sa nachádza iba vo veľmi malom množstve v niektorých rastlinách v Číne a Vietname.

 

Zdĺhavá a náročná syntetická cesta a zlá dostupnosť východiskovej suroviny komplikujú výrobu liečiva. Výskumníci preto hľadali ľahší spôsob syntézy oseltamiviru, ktorým je aj asymetrická katalýza.


Tím na čele s Radovanom Šebestom na tomto spôsobe taktiež pracoval, pričom sa mu podarilo vypracovať 4-stupňovú syntézu oseltamiviru z dostupnej východiskovej suroviny. Na rozdiel od iných známych postupov používajúcich asymetrickú katalýzu, nová metóda nepoužíva nestabilné východiskové suroviny, ktoré sa pripravujú náročnými syntézami alebo za použitia toxických chemikálií.

 

Hlavnou výhodou postupu slovenských vedcov je použitie inej, ľahšie dostupnej a stabilnejšej východiskovej suroviny. Týmto spôsobom sa získa oseltamivir v štyroch krokoch vo vysokej čistote. Vedci veria, že tento proces, ktorý je šetrný voči životnému prostrediu, budú v budúcnosti využívať farmaceutické firmy pri výrobe generickej formy oseltamiviru.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona