Slovenskí vedci vyvíjajú biočipy, ktoré majú zastaviť rakovinu

NETKY.SK • 5 August 2016, 12:21 • 2 min
Slovenskí vedci vyvíjajú biočipy, ktoré majú zastaviť rakovinu

BRATISLAVA - Vedci zo Slovenskej akadémie vied vyvíjajú biočipy, ktoré majú zastaviť rakovinu. Nové čipy majú sledovať, ako sa v tele mení cukrová zložka na povrchu bielkovín. Tieto zmeny totiž sprevádzajú patologické zmeny v organizme, napríklad nádorové ochorenia. Informovala o tom Zuzana Vitková z referátu pre komunikáciu a médiá SAV.

slovakia

left justify in out

Vedecké tímy pracujú pod vedením Jaroslava Katrlíka z Chemického ústavu SAV. V rámci projektu Bioglyco sa venujú zmenám pri rakovine hrubého čreva, prostaty a začínajú skúmať tento jav aj pri rakovine prsníka. "Detekcia zmien v štruktúre cukrov má veľký význam pri výskume samotného ochorenia a jeho diagnostike či terapii. Okrem rakoviny sa tento jav spája aj s autoimunitnými ochoreniami, cukrovkou či Alzheimerovou chorobou,“ hovorí riešiteľ projektu Bioglyco Katrlík. Najväčšou výzvou je pre vedcov správne nastaviť citlivosť biočipov. Mnohé z proteínov, ktoré sledujú, majú totiž vo vzorkách od pacientov príliš nízku koncentráciu.

 

Sledovanie zmien pomocou biočipov môže podľa vedcov pomôcť aj pri prognóze ochorenia, keďže nesignalizujú len prítomnosť choroby, ale aj jej štádium. Informácie z biočipu môžu tiež pomôcť včas zistiť, či aktuálna liečba pacientovi zabrala alebo sa jeho stav zhoršuje.

 

Vedci v rámci výskumu spolupracujú s klinickým pracoviskom v srbskom Belehrade a začínajú aj spoluprácu s fakultnou nemocnicou na Slovensku. "Klinické pracoviská nám dodávajú vzorky a s lekármi vieme konzultovať naše zistenia či porovnať ich s aktuálnym stavom pacienta. Pre lekárov ide o prácu navyše, spoločne však veríme, že je užitočná pre všetkých,“ vysvetľuje Katrlík.

 

Hlavným riešiteľom projektu Bioglyco je Chemický ústav SAV. Na projekte sa podieľa aj Ústav molekulárnej fyziológie a genetiky SAV, Virologický ústav Biomedicínskeho centra SAV a Ústav polymérov SAV.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona