Slovenskí vedci v Stredomorí identifikovali nové druhy jašterov

NETKY.SK • 22 Jún 2018, 06:00 • 2 min
Slovenskí vedci v Stredomorí identifikovali nové druhy jašterov

BRATISLAVA - Vedcom Univerzity Komenského (UK) v Bratislave sa v spolupráci s medzinárodným tímom podarilo identifikovať štyri samostatné druhy gekóna egejského, ktoré boli doteraz považované za jeden. Výsledky ich výskumu budú mať dopad na poznanie druhovej rozmanitosti a evolučnú biogeografiu Stredomoria a vymedzenie ochranárskych priorít. Nové druhy sú totiž endemity s malým areálom rozšírenia a môžu byť ohrozené vplyvom človeka.

slovakia

left justify in out

Východné Stredomorie je známe vysokou druhovou diverzitou a endemizmom, teda výskytom organizmov, ktoré nie je možné nájsť nikde inde na svete. Vedcom Univerzity Komenského v Bratislave sa spoločne s medzinárodným tímom odborníkov z Grécka, Turecka, Izraela, Talianska, Ruska, Spojených štátov a Českej republiky podarilo v Európe identifikovať skryté evolučné línie v rámci jašterov, ktoré boli až dosiaľ považované za jeden druh.

"Ide o druh jaštera, ktorý sa odborne nazýva Mediodactylus kotschyi, teda gekón egejský. Morfologické štúdie už skôr naznačovali vysokú vnútrodruhovú variabilitu s veľkým počtom rozpoznaných poddruhov, ktorých bolo okolo 30. S tým bola v našej štúdii spojená aj pomerne náročná taxonomická revízia, ktorá viedla k definovaniu štyroch nových druhov,“ vysvetľuje Daniel Jablonski, člen výskumného tímu z Katedry zoológie Prírodovedeckej fakulty UK.

Kombinácia DNA dát, evolučno-genetických analýz a taxonomickej revízie na rozsiahlom území východného Stredomoria ukázala, že sa tu v skutočnosti nachádzajú až štyri druhy jašterov, z ktorých dva sú endemické - nachádzajú sa len na niekoľkých ostrovoch v Egejskom mori. Konkrétne sú to druhy Mediodactylus orientalis (Izrael, Libanon, Sýria, Cyprus, južné Turecko, juhovýchodná Egejská oblasť), Mediodactylus danilewskii (Čiernomorie a juhozápadné Turecko), Mediodactylus bartoni (Kréta) a Mediodactylus oertzeni (Rodos, Karpathos). Pôvodný druh Mediodactylus kotschyi sa tak dnes nachádza v oblasti kontinentálneho Balkánu, väčšine Egejskej oblasti a Talianska.

"Distribučný vzor týchto druhov naznačuje, že aspoň niektoré z nich boli na určité územie, napríklad polostrov Krym či územie Talianska, pravdepodobne dopravené človekom v období staroveku. Evolučné rozrôznenie tohto druhu sa podľa študovaných dát začalo už pred 15 miliónmi rokov a zapadá do biogeografického vývoja Stredomoria. Všetky tieto novo identifikované druhy zasahujú na územie Európy, čím sa zoznam stavovcov rozšíril o štyroch ďalších zástupcov,“ ozrejmil význam objavu mladý vedec z UK.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona