Slovenskí vedci prišli s prelomovou metódou pre skoré odhalenie rakoviny prostaty

NETKY.SK • 25 Máj 2023, 12:56 • 2 min
Slovenskí vedci prišli s prelomovou metódou pre skoré odhalenie rakoviny prostaty

BRATISLAVA - -Rakovina prostaty je druhou najčastejšou formou rakoviny u mužov. Štatistiky naznačujú, že bude počas života diagnostikovaná až jednému z ôsmich mužov. Zdravý životný štýl, pravidelné preventívne prehliadky u urológa po 50. roku života a včasný záchyt ochorenia sú kľúčom pre jeho úspešnú liečbu.

slovakia

left justify in out

O výrazný pokrok v diagnostike rakoviny prostaty sa postarali aj slovenskí vedci. Celosvetovo unikátny krvný test od slovenskej spoločnosti Glycanostics dokáže s najvyššou presnosťou odlíšiť nezhubné zväčšenie prostaty od onkologického rizika. Inovatívna, neinvazívna metóda je postavená na prístupe hodnotenia tzv. glykánov na povrchu bielkovín, ktorý získal v roku 2022 Nobelovu cenu.

 

Rakovina prostaty si vyžiada na Slovensku ročne stovky životov. Začína sa nenápadne a zo začiatku nebolí. „Rizikovými faktormi pri vzniku rakoviny prostaty sú najmä genetika, vyšší vek i hormonálna nerovnováha, patria sem ale aj nadmerná konzumácia alkoholu, fajčenie i obezita,“ hovorí MUDr. Boris Kollárik,primár urológie v Nemocnici Bory v Bratislave.

 

Väčšina mužov považuje svoje ťažkosti s močením za prirodzenú súčasť starnutia, môžu však signalizovať vážnejší problém. Slabý alebo prerušovaný prúd moču, bolesti a pálenie pri močení, krv v moči alebo v semennej tekutine či bolesť v krížoch alebo bedrách patria medzi najčastejšie varovné príznaky, že prostata nie je v poriadku. „Muži by mali v takýchto prípadoch urýchlene navštíviť urológa, aby sa stanovila diagnóza. Môže ísť pritom o nezhubné zväčšenie prostaty, zápal alebo infekciu prostaty ale aj onkologické ochorenie. Po 50. roku života je takáto prehliadka už absolútne nevyhnutná. Ak sa rakovina prostaty zachytí včas, prognóza vyliečenia je viac ako 90 %,“ vysvetľuje urológ Boris Kollárik.

 

Preventívne vyšetrenie je základ - nie je dôvod sa ho báť alebo hanbiť

Preventívna urologická prehliadka je jednoduchá, nebolestivá a pozostáva z rozhovoru s pacientom, ultrazvukového vyšetrenia, vyšetrenia krvi a moču a vyšetrenia prostaty cez konečník. Podľa lekárov však mužov brzdí strach a ostych z vyšetrenia prostaty a mnohí tak prichádzajú, žiaľ, už neskoro.„Súčasťou vyšetrenia je aj zistenie hodnôt prostatického špecifického antigénu, tzv. PSA, čo je enzým produkovaný bunkami prostaty. Koncentrácia PSA v krvnom sére jedným z ukazovateľov rakoviny prostaty. Ak má pacient hodnoty PSA zvýšené, je potrebné, aby podstúpil biopsiu prostaty, ktorá určí, či ide o nádorové ochorenie alebo nezhubné zväčšenie prostaty,“ uvádza primár urológie a dodáva, že zo skúseností sa na Slovensku až v 76 % biopsií prostaty rakovina nepotvrdí. „Hoci ide v týchto prípadoch o dobrú správu pre pacientov, doteraz prichádzala štandardne až po tom, ako bol nepríjemný a bolestivý zákrok biopsie u mužov vykonaný.“

 

Prelomová metóda na bezbolestnúdiagnostiku prostatya včasný záchyt ochorenia

 

Najnovšie poznatky v diagnostike však ponúkajú aj v tejto oblasti nové riešenie, ktoré prináša revolúciu vo včasnom a presnom záchyte rakoviny prostaty. „Namiesto nutnosti podstúpiť bolestivú biopsiu u všetkých mužov s podozrením, ako tomu bolo doteraz, dnes už jedno neinvazívne vyšetrenie z krvi bezpečne odlíši nezhubné zväčšenie prostaty od onkologického ochorenia. Určí teda, u ktorých mužov je biopsia skutočne potrebná a u ktorých nie. A čo je hlavné, odhalí rakovinu prostaty už v počiatočných štádiách, kedy môže byť úspešne liečiteľná,“hovorí MUDr. Boris Kollárik.

 

Táto nová cesta k skorému odhaleniu rakoviny je založená na metóde sledovania tzv. glykánov na povrchu bielkovín.Práve jej sa začali venovať aj slovenskí vedci s dlhoročnými skúsenosťami práce v Slovenskej akadémii vied v oblasti biotechnológií. „Glykány sú, zjednodušene povedané, cukry na povrchu bielkovína je podľa nich možné zistiť, v akom stave sa bunky nachádzajú. Ich sledovanie dokáže veľmi účinne odhaliť už v skorom štádiu aj rakovinový proces v bunke.Prístup v oblasti hodnotenia glykánov bol natoľko prelomový, že získal v roku 2022 dokonca aj Nobelovu cenu,“ vysvetľuje vedec Ján Tkáč, popredný slovenský expert na biotechnológie, spoluzakladateľ slovenskej spoločnosti Glycanostics.

 

Slováci prinášajú celosvetovo unikátny krvný test, ktorý pomáha zachraňovať životy

 

Vedci v spoločnosti Glycanostics pretavili najnovšie poznatky o glykánoch do formy unikátneho  diagnostického riešenia na odhalenie karcinómu prostaty na báze tekutej biopsie. „Ide o prvý a jediný orgánovo špecifický test svojho druhu na svete, ktorý je založený na analýze glykánu v krvnom sére. Pri vyšetrení krvného séra využívame moderné nanotechnológie v podobe použitia magnetických častíc na sledovanie zmien glykánov. Táto metóda cez biomarkery dokáže určiť s mimoriadnou presnosťou rakovinu v raných štádiách ochorenia, aj keď ju ešte nie je možné detekovať inými zobrazovacími metódami“ približuje technologický riaditeľ a spoluzakladateľ startupu Glycanostics, vedec Tomáš Bertók.

 

Toto minimálne invazívne vyšetrenie je pre lekárov špecialistov dostupné bez potreby investovania do ďalšieho technologického vybavenia, prináša rýchle výsledky a znižuje počet falošne pozitívnych výsledkov, ktoré by mohli viesť u mužov k ďalším vyšetreniam a biopsiám. Celosvetovo patentovaná technológia slovenského tímu Glycanostics dokáže pomôcť nielen s odhalenímrakoviny prostaty – potenciálne je využiteľná na skríning aj ďalších desiatich druhov karcinómu. Už v blízkej budúcnosti budú uvedené v praxi na záchyt ďalších tipov rakoviny.

 

Krvné vyšetrenie Glycanostics je aktuálne pre slovenských pacientov k dispozícii v režime priamej platby, a to v cene 250 eur. Muži ho môžu absolvovať prostredníctvom vybraných urologických ambulancií, pričom do konca roka 2023 je možné očakávať zvýšenie jeho dostupnosti, čo prispeje k zníženie počtu biopsií prostaty, širšiemu a rýchlejšiemu záchytu onkologického rizika a jeho následnej liečby pre mužov na Slovensku.

Ďalšie informácie sú k dispozícii na stránke www.giasay.com. 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona