Slovenskí vedci objavili vo Vietname neobvyklý druh jaskynného švába

NETKY.SK • 9 Marec 2017, 16:16 • 2 min
Slovenskí vedci objavili vo Vietname neobvyklý druh jaskynného švába

BRATISLAVA - Slovensko-francúzsky vedecký tím na čele s Ľubomírom Vidličkom a Petrom Vršanským z Ústavu zoológie Slovenskej akadémie vied (SAV) objavil na juhu Vietnamu doteraz neznámy druh jaskynného švába. Ten dostal vedecké meno Helmablatta louisrothi, pričom ide nielen o nový druh, ale aj rod.

slovakia

left justify in out

Helmablatta louisrothi žije v jaskynnom systéme Tan-Phu, dorastá do dĺžky iba tri milimetre a má polopriehľadné telo s extrémne veľkou hlavou a dlhými nohami. Na chrbte má štyri modifikované krídla a veľkú žľazu, ktoré spoločne tvoria akúsi helmu, ďalej zverák a hák. Tieto modifikácie slúžia na zachytenie samičky na ôsmich miestach počas párenia. Vedci sa pritom domnievajú, že týmto zakliesnením sa taktiež spoločne presúvajú na netopieroch medzi jednotlivými jaskyňami.

Spomínaný jaskynný systém, kde tento šváb žije, je mladší než 2,6 milióna rokov, čo naznačuje, že ide o evolučne mladý druh. To ukazujú aj výsledky molekulárnej analýzy a prítomnosť zvyškov pigmentu a plne pigmentované zvyšky po zložených očiach. Rozborom ich čriev zas vedci zistili, že tieto šváby sa živia spórmi húb.

 

"Morfologicky to je zrejme najbizarnejší šváb a myslíme si, že aj zviera všeobecne, aké kedy bolo objavené," uviedol Vršanský, ktorý spolu s kolegami zverejnil popis nového druhu v časopise Zootaxa.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies