Slovenskí vedci koordinujú vytváranie čínskeho mesta budúcnosti

NETKY.SK • 31 Október 2018, 13:39 • 2 min
Slovenskí vedci koordinujú vytváranie čínskeho mesta budúcnosti

Bratislava- Slovenskí vedci spolupracujú v Číne na projekte novej štvrte mesta Šanghaj na ostrove Chongming, ktorá sa má stať prototypom urbanizácie 21. storočia. Ich úlohou je koordinovať prácu v rámci medzinárodného čínsko-európskeho tímu.

slovakia

left justify in out

V diskusnej relácií na TABLET.TV to povedal profesor Maroš Finka zo Slovenskej technickej univerzity. „Čína má prepracovanú víziu pre tento ostrov. Má sa stať centrom šírenia inovácií a ide o vytvorenie modelu smart ekospoločnosti 21. storočia. Mal by byť vzorom nielen pre urbanizáciu Šanghaja, ale aj ďalších miest a regiónov v Číne," vysvetlil Finka.

 

Tretí najväčší čínsky ostrov Chongming má viac ako 700-tisíc obyvateľov a je bohatý na prírodné spoločenstvá, najmä veľmi cenné mokradné ekosystémy. Má veľké zásoby podzemnej vody, z oboch strán ho obteká najväčšia čínska rieka Jang-c’-ťiang, predtým, ako sa vleje do Tichého oceánu.

 

„Cieľom je vytvoriť priestor s vysokou environmentálnou a sociálnou kvalitou života, kde je dostatok pracovných príležitostí, pretože v súčasnosti čelí aj tento ostrov odchodu mladých ľudí. Majú sa tam optimálne využívať prírodné zdroje, tak, aby bol ostrov sebestačný s nízkouhlíkovou ekonomikou. Na ostrove by malo vzniknúť najskôr niekoľko územných celkov, ktoré budú tieto princípy napĺňať rôznymi cestami, reflektujúc geografické podmienky či svoje špecifické úlohy v organizme mesta - akési živé laboratóriá. V nich by sa mali v praxi overovať progresívne riešenia a tie sa budú postupne rozširovať a vytvárať ekosystém nového mesta," konštatoval Finka.

 

Na realizácií projektu sa podieľajú excelentné pracoviská z Činy a Európy ako členovia novej Čínsko-Európskej aliancie pre udržateľný rozvoj a inovácie, ktoré sa usilujú integrovať najmodernejšie koncepty do modelu rozvoja ostrova Chongming.

 

„Úlohou tímu slovenských vedcov z STU je koordinovať postup aliancie a vytváranie podkladov, ktoré sú následne predmetom rozhodovania lokálnych autorít. Je to partnerská spolupráca, kde sa obe strany dobre dopĺňajú. Čína dokáže veľmi rýchlo a efektívne mobilizovať finančné, technologické i personálne kapacity, kým Európa ponúka inovácie, skúsenosti a dokáže omnoho lepšie zapájať do procesu tvorby územia jednotlivých hráčov, ako sú municipality alebo verejnosť," dodal Finka.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Petra new

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona