Slovenskí včelári označujú rok 2015 za úspešný

NETKY.SK • 14 December 2015, 13:32 • 2 min
Slovenskí včelári označujú rok 2015 za úspešný

BRATISLAVA - Slovenský zväz včelárov (SZV), ktorý je členom Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK), hodnotí rok 2015 ako nadpriemerný. Slovenských spotrebiteľov ubezpečuje, že domáceho medu bude na trhu dostatok.

slovakia

left justify in out

Včelári sa po niekoľkých medovo menej úrodných rokoch konečne dočkali lepšej sezóny a v porovnaní s vlaňajšou majú medu viac. O úspešnom roku však nemôžu hovoriť včelári z juhu Slovenska, ktorých pre nepriaznivé počasie sklamala repka, agát a slnečnica. Lepšie sa darilo včelárom v zalesnených oblastiach s výskytom medovice. "V celkovom objeme produkcie medu hodnotíme rok 2015 ako nadpriemerný a domáceho medu bude na trhu dostatok," konštatoval predseda SZV Ľudovít Gál.

 

Podľa včelárov sa ukazuje, že aktuálne vysievané hybridné osivá nie sú veľmi atraktívnou včelou pastvou, výnosy medu z takýchto porastov sú totiž čoraz nižšie.

 

Slovenské včelárstvo sa podľa Holéciovej momentálne nachádza vo veľmi dobrej kondícii, pretože aj s finančnou pomocou štátu a EÚ sa ho podarilo dostať z krízy. Odvetvie je v očiach verejnosti atraktívne a láka ho stále viac a viac mladých ľudí. Štatistiky hovoria, že v tomto roku sa včelárstvu venovalo viac ako 17.000 ľudí a zazimovali takmer 270.000 včelstiev.

 

Fakt, že slovenský med, peľ, ale aj medovina nesú punc najvyššej kvality, sa opäť potvrdil na svetových súťažiach Apimondie v Južnej Kórei, kde bola Slovenská republika so ziskom 12 medailí jednou z najúspešnejších krajín sveta.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies