Slovenskí študenti vytvorili aplikáciu na učenie geografie

NETKY.SK • 10 Jún 2017, 16:07 • 2 min
Slovenskí študenti vytvorili aplikáciu na učenie geografie

BRATISLAVA - Študentka Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave (UK) Iveta Csicsolová vytvorila s Miroslavom Takácsom a Matúšom Demkom z Fakulty informatiky a informačných technológií STU Android aplikáciu, ktorá obsahuje hry na učenie máp, geografický kvíz, pexeso aj encyklopédiu.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom Univerzita Komenského na svojej internetovej stránke s tým, že aplikácia môže pomôcť žiakom, študentom, ale aj záujemcom z radov širokej verejnosti s učením geografie.

Csicsolová hľadala spôsob, akým by sa mohla učiť napríklad aj vo vlaku bez toho, aby musela nosiť atlasy. "Vyskúšala som existujúce aplikácie na učenie geografie, tie však často obsahovali chyby, boli iba v anglickom jazyku a neboli prispôsobené na slovenské podmienky,“ približuje študentka UK. Rozhodla sa preto osloviť kamarátov z STU, ktorí jej pomohli vytvoriť aplikáciu MapPie. Aplikácia je naprogramovaná pre mobilné telefóny a tablety s operačným systémom Android od verzie 4 a vyššie.

"Prvú verziu sme vytvorili ešte v roku 2015. O dva roky neskôr, v marci 2017, sme vydali kompletne prerobenú novú verziu aplikácie. Pracovali sme na nej počas skúškového obdobia v zimnom semestri a doplnili do nej množstvo nových máp. Celá aplikácia je v slovenskom aj anglickom jazyku,“ predstavuje MapPie študentka.

V aplikácii nechýbajú slepé mapy, v ktorých sa používateľ môže učiť pomocou troch základných režimov – učenie, nájdi a uhádni. V kvíze si používateľ môže vybrať z niekoľkých kategórií, a to napríklad otázky o štátoch a všeobecné otázky, vlajky, hlavné mestá a obrysy štátov. Formu relaxu ponúka pexeso. Aplikácia obsahuje aj encyklopédiu so základnými údajmi o štátoch, ich vlajkách a obrysoch štátu.

MapPie má v súčasnosti vyše 2 600 inštalácií. "Najviac používateľov máme zo Slovenska, Spojených štátov amerických, Indie a Česka,“ dopĺňa študentka učiteľstva geografie a informatiky, ktorá chce so svojím tímom aplikáciu naďalej vylepšovať a pridávať nový obsah. Plánujú však aj ďalšie vzdelávacie aplikácie, napríklad na biológiu a farmáciu.

Rektor Univerzity Komenského v Bratislave Karol Mičieta uviedol, že má radosť nielen z novej aplikácie, ale aj z kreativity študentky a jej schopnosti tímovej spolupráce s kolegami z partnerskej Slovenskej technickej univerzity (STU). "Som totiž presvedčený o potrebe a užitočnosti spolupráce špičkových vedeckých pracovísk, výskumníkov a vedcov, ktorej dôkazom je aj nová jedinečná geografická aplikácia,“ uviedol Mičieta.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona