Slovenskí študenti sú v Česku prínosom, ročne prinesú do ekonomiky 650 mil. korún

NETKY.SK • 7 August 2015, 11:10 • 2 min
Slovenskí študenti sú v Česku prínosom, ročne prinesú do ekonomiky 650 mil. korún

BRNO - Na českých vysokých školách študuje vyše 22.000 slovenských študentov. Často sa stretávajú s názorom, že je neférové, aby v Česku študovali zadarmo. Podľa najnovšej štúdie slovenskí študenti prinášajú českej ekonomike prinajmenšom stovky miliónov českých korún ročne.

slovakia

left justify in out

Spokojné sú aj univerzity, Slováci totiž zvyšujú kvalitu škôl. Informoval o tom internetový portál ihned.cz. Na žiadosť prorektora brnianskej Masarykovej univerzity sa tím študentov z Ekonomicko-správnej fakulty pod vedením Daniela Nemca rozhodol zistiť, ako to je. Spracovali podrobnú štúdiu, ktorá ukázala, že slovenskí študenti prinášajú českej ekonomike najmenej 650 miliónov Kč (24 miliónov eur) za rok. Toľko v Česku nechajú na daniach, ak si tam privyrábajú, a minú za jedlo, ubytovanie či zábavu.

 

"Nedokázal som odhadnúť, koľko to bude, ale čakal som, že to vyjde pozitívne," uviedol vedúci riešiteľského tímu Daniel Nemec. Štát dá za štúdium, ubytovacie či stravovacie štipendiá jedného študenta maximálne 79.000 Kč ročne, najlacnejší študent ho vyjde na 67.000 Kč.

 

Suma, ktorú v Česku študent nechá, je vyššia. V najlepšom prípade až 220.000 Kč ročne, ale aj študent, ktorý nepracuje ani príliš nemíňa, prinesie štátu 81.000 Kč. "A to rozhodne nie je zanedbateľné číslo," hovorí Nemec.

Ešte väčší prínos potom majú tí, ktorí sa v Česku rozhodnú zostať. Absolventi, ktorí si v ČR nájdu prácu a aspoň niekoľko rokov tam žijú a pracujú, len za minulý rok priniesli štátu 525 miliónov Kč.

 

Autori štúdie si medzi slovenskými študentmi urobili prieskum a zistili, že ich v Česku po skončení štúdia zostáva takmer polovica. Slováci s vysokoškolským diplomom navyše majú v ČR v priemere vyššie platy než Česi.

 

Slováci majú české školy zadarmo rovnako ako ostatní cudzinci v prípade, že študujú v češtine. Zo zahraničných študentov je Slovákov na českých školách najviac. Veľmi dobre rozumejú jazyku, a preto je pre nich jednoduchšie zložiť prijímaciu skúšku v češtine. Pri písaní testov a seminárnych prác sa im potom slovenčina väčšinou toleruje. "Záleží na znení vnútorných predpisov danej školy," uvádza ministerstvo školstva.

 

Slováci študujú v ČR hlavne preto, že české univerzity sú kvalitnejšie a sľubujú lepšie uplatnenie. Aj univerzity to vnímajú pozitívne. "Dobrá vysoká škola by mala mať určitý podiel zahraničných študentov. Zvyšuje sa tým jej kvalita, čo pomáha aj domácim študentom," uviedla hovorkyňa Masarykovej univerzity Tereza Fojtová.

Slováci sú pri prijímacích skúškach u mnohých odborov predsa len jazykovo znevýhodnení. A preto v konkurencii Čechov uspejú len tí najlepší a najmotivovanejší.

 

Počet slovenských študentov na českých univerzitách sa začal výraznejšie zvyšovať približne od roku 2000, vtedy ich v Česku študovali tri tisícky. Vrchol potom dosiahol v roku 2011, keď ich tam bolo 24.500. Odvtedy číslo z roka na rok mierne klesá.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies