Slovenskí študenti sa môžu učiť po čínsky v Banskobystrickom gymnáziu Mikuláša Kováča

NETKY.SK • 5 September 2016, 16:26 • 2 min
Slovenskí študenti sa môžu učiť po čínsky v Banskobystrickom gymnáziu Mikuláša Kováča

BANSKÁ BYSTRICA - Banskobystrické Gymnázium Mikuláša Kováča dnes otvorilo prvú triedu experimentálneho overovania bilingválneho slovensko-čínskeho štúdia.

slovakia

left justify in out

Do lavíc prvého ročníka si sadlo tridsať žiakov. Po ukončení štúdia budú písať aj hovoriť takzvanou mandarínskou čínštinou. Zaujímavý projekt ocenil na slávnostnom otvorení aj veľvyslanec Čínskej ľudovej republiky v SR Lin Lin. Vo svojom príhovore vyzdvihol najmä skutočnosť, že ide o originálny projekt v rámci strednej Európy, ktorý umožní, aby každý rok počas päťročného štúdia opustilo brány školy 30 absolventov s prognózou jedinečného uplatnenia na trhu práce nielen v rámci Slovenskej republiky, ale najmä v zahraničí.

 

„Pripravili sme pre budúcich študentov dobrú pôdu na kvalitné vzdelávanie, čínskych lektorov, učebnice a dokonca aj vyučovanie telesnej výchovy v čínštine. Naše gymnázium žiakom ponúkne aj študijné pobyty v Číne,“ priblížila spôsob vzdelávania riaditeľka gymnázia Alena Paulová. Študenti prvého ročníka budú mať týždenne 20 hodín čínštiny a neskôr sa budú v novom jazyku učiť aj odborné predmety. Garantom štúdia je Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici.


Partnerom bilingválneho päťročného slovensko-čínskeho štúdia je J&T Banka. V štúdiu čínštiny vidí banka šancu pre mladých ľudí zo Slovenska presadiť sa v medzinárodnom biznise. „Naším cieľom je podporiť vzdelanosť na Slovensku. S ohľadom na rast čínskej ekonomiky a vstup čínskych spoločností na náš aj zahraničný trh vidíme v čínštine veľkú príležitosť,“ uviedla riaditeľka banky Anna Macaláková.

 

Študenti, ktorí úspešne ukončia slovensko-čínsky odbor na gymnáziu, získajú svetovo uznávaný certifikát Hanyu Shuiping Kaoshi. Ten im môže pomôcť pri uplatnení sa, či už v ďalšom štúdiu na vysokej škole alebo pri hľadaní zamestnania. Bilingválne štúdium na banskobystrickom gymnáziu má celoslovenskú pôsobnosť.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies