Slovenskí spotrebitelia sú napriek dobrým hospodárskym výsledkom stále skeptickí

NETKY.SK • 26 Október 2015, 14:48 • 2 min
Slovenskí spotrebitelia sú napriek dobrým hospodárskym výsledkom stále skeptickí

BRATISLAVA - Situácia v Grécku, krízový vývoj a vojny na Blízkom východe, ako aj problémy s utečencami výrazne ovplyvnili nálady európskych spotrebiteľov v treťom kvartáli tohto roka. Celkový index Consumer Climate EU28 členských štátov EÚ poklesol od júna o pol bodu na 10,3. Toto sú niektoré zo zistení štúdie GfK Consumer Climate Europe vo vybraných 15 európskych krajinách vrátane Slovenska.

slovakia

left justify in out

Napriek slušným hospodárskym výsledkom sú slovenskí spotrebitelia ešte stále do istej miery skeptickí, čo sa týka celkových ekonomických očakávaní. V septembri bol daný ukazovateľ na úrovni 12,2 bodu, teda len o 2,5 bodu vyššie ako v júni. V porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka to predstavovalo pokles o viac než 3 body. Očakávania v oblasti príjmov sa cez leto stabilizovali a v septembri boli na úrovni 19,6 bodu, čo je takmer identická hladina ako v júni tohto roka a zároveň v septembri 2014. Na druhej strane ukazovateľ ochoty k spotrebe počas letných mesiacov výrazne kolísal. V septembri bol na úrovni 2,2 bodu a len tesne nad dlhodobým priemerom, ktorý je na úrovni nuly. Avšak ešte v auguste klesol na -10,1 bodu, čo bola najnižšia úroveň od júna 2013.

 

Podľa štúdie Česi očakávajú výrazný nárast príjmov. Česká ekonomika prudko rastie. Hrubý domáci produkt počas prvých dvoch kvartálov medziročne narástol o 4,1 a 4,6 %. A hoci od júna ekonomické očakávania poklesli o takmer 8 bodov, spotrebitelia zjavne predpokladajú, že sa ekonomike bude dariť aj naďalej. V septembri sa daný ukazovateľ nachádzal na úrovni 23,4 bodu.

Vďaka pozitívnemu vývoju ekonomiky je nezamestnanosť v krajine veľmi nízka a v auguste bola na úrovni iba 5 %. Spotrebitelia tak v nadchádzajúcich mesiacoch očakávajú rast príjmov. Korešpondujúci ukazovateľ dosahoval v septembri hladinu 38,4 bodu, čo bolo len o 3 body menej ako v júni. Ešte pred rokom bol na úrovni 25 bodov.

Ochota k spotrebe nie celkom kopírovala tento vývoj a v septembri tento ukazovateľ dosahoval 8,5 bodu, čo bolo o 3,6 bodu viac ako v júni.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies