Slovenskí samaritáni budú pomáhať obyvateľom Filipín

NETKY.SK • 19 November 2013, 17:55 • 2 min
Slovenskí samaritáni budú pomáhať obyvateľom Filipín

POPRAD – Už v stredu odchádza z Popradu štvorčlenný tím záchranárov Asociácie samaritánov Slovenskej republiky na pomoc obyvateľom Filipín, ktoré 8. novembra postihol ničivý tajfún Haiyne.

slovakia

left justify in out

„Mali by sme poskytovať primárnu zdravotnú starostlivosť vo forme stacionárnej zdravotníckej jednotky alebo mobilnej medicínskej jednotky,“ uviedol na dnešnej tlačovej besede v Poprade šéf Asociácie samaritánov Slovenskej republiky Marcel Sedlačko. Práve s mobilnou jednotkou majú slovenskí samaritáni skúsenosti z Haiti, kde Slováci pôsobili 24 dní. Zo Slovenska vycestujú na Filipíny lekár Marcel Sedlačko a záchranári Dana Spišiaková, Tomáš Dovjak a Eva Rodáková. Neskôr by sa mala k nim pridať aj Katarína Hricišáková.

Podľa samaritánky Renáty Penazzi, ktorá je súčasťou prieskumného tímu a pripravuje pôdu pre slovenských a rakúskych samaritánov priamo na Filipínach, sú v postihnutej oblasti najväčšie problémy s dopravou na miesto nešťastia. Ako uviedla na tlačovej besede v Poprade prostredníctvom telemostu, humanitárna pomoc síce prichádza na Filipíny, ale je problém ju dopraviť do postihnutých oblastí.

Miestom pôsobenia slovenských samaritánov bude mesto Bogo City v provincii Cebu. Hlavnú základňu budú mať slovenskí samaritáni v miestnej nemocnici. Samaritáni čiastočne nahradia izraelský medicínsky tím. Priamo na mieste by mali spolupracovať aj s nemeckými zdravotníkmi. Zdravotnícky modul bude zložený zo štyroch slovenských a štyroch rakúskych samaritánov. Celý tím bude musieť byť počas celého pobytu sebestačný, vrátane potravín a pitnej vody. Okrem zdravotnej pomoci plánujú slovenskí a rakúski záchranári postaviť zariadenie na prípravu pitnej vody. Samaritáni sa musia pripraviť na problémy s dodávkou elektrickej energie, ktorú zabezpečujú v postihnutých oblastiach len generátory. Problematické je aj spojenie mobilnými telefónmi, či internet. Naspäť na Slovensko by sa mali samaritáni vrátiť 1. decembra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies