Slovenskí právnici a sudcovia už môžu reč priamo prepisovať do textovej podoby

NETKY.SK • 15 Marec 2011, 13:52 • 2 min
Slovenskí právnici a sudcovia už môžu reč priamo prepisovať do textovej podoby

Slovenskí právnici a sudcovia už môžu reč priamo prepisovať do textovej podoby

slovakia

left justify in out

Hovorenú reč automaticky prevádza na text softwarový program Newton Dictate. Výhody tejto pomôcky pre slovenskú justíciu, ktorá skracuje cestu od myšlienky k písanému textu, predstavila dnes novinárom na prezentácii v Bratislave pražská spoločnosť Newton Technologies.
"Nejde o experiment, je to v Čechách tri roky overený systém. Obsahuje 300.000 slov a slovných spojení, ktoré ihneď automaticky píše. Eviduje aj paragraf, znaky či zátvorku," povedal riaditeľ spoločnosti Petr Herian.
Podľa neho justícia je oblasť s množstvom textu v súdnych spisoch a program výrazne zefektívni prácu pri prepisovaní. Funguje na akýkoľvek zdravý hlas a počítač v jednej sekunde rozpoznáva správne slovné spojenia. Nový produkt je jazykovo aj terminologicky upravený špeciálne pre potreby slovenskej justície. Právnici a sudcovia takto môžu využívať elektronickú zapisovateľku - počítačový program, pri ktorom hovorený text do mikrofónu alebo diktafónu s 95-percentnou presnosťou prevádza priamo do textu na počítači. Text si možno spätne prehrať, počúvať ho aj opravovať.
Elektronická zapisovateľka Newton Dictate vznikla v spolupráci uvedenej spoločnosti s Technickou univerzitou v Liberci, s tímom prof. Jana Nouzy, ktorý sa problematike rozpoznávania reči venuje vyše 15 rokov. Program na rozpoznávanie češtiny predstavili na súdoch, ministerstvách a štátnych zastupiteľstvách v ČR. Okrem oblasti justície našiel uplatnenie v štátnej správe, medicíne, medzi novinármi aj zdravotne postihnutými používateľmi.
"Pre Slovensko máme pripravených päť programov. V patológii a rádiológii ich už využívajú zdravotnícke zariadenia v rôznych mestách. Okrem justície máme aj programy pre štátnu správu a s novinárskym slovníkom," dodal Herian. Zároveň pripomenul, že každému užívateľovi po zaškolení dodajú program na skúšobnú dobu alebo ho môžu aj prenajať.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona