Slovenskí poslanci spustili petíciu na podporu zotrvania Británie v Európskej únii

NETKY.SK • 28 Apríl 2016, 16:30 • 2 min
Slovenskí poslanci spustili petíciu na podporu zotrvania Británie v Európskej únii

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady SR spustili petíciu, ktorou chcú Veľkú Britániu podporiť v tom, aby nevystupovala z Európskej únie. Podpísať sa dá v parlamente a bude aj na sociálnej sieti Facebook.

slovakia

left justify in out

Informovali o nej na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente Martin Klus (SaS), Katarína Cséfalvayová (#Sieť) a Jozef Viskupič (OĽaNO-NOVA). Pripojili sa aj Edita Pfundtner (Most-Híd) a Martina Šimkovičová (Sme rodina - Boris Kollár).

 

Klus upozornil, že vystúpenie Británie z EÚ by znamenalo veľké problémy pre celú Európu vrátane Slovenska. Pocítili by ich aj Slováci žijúci, študujúci a pracujúci vo Veľkej Británii. "Ako občania SR a EÚ veríme v zotrvanie Veľkej Británie v EÚ. Veľká Británia je jej dôležitým členom a jej vystúpenie by znamenalo nemalé finančné, ale aj politické a spoločenské škody nielen pre Veľkú Britániu, ale aj ostatné členské štáty, Slovensko nevynímajúc," povedal Klus.

 

Aj vzhľadom na krízy v únii je dôležité, aby zotrvanie Veľkej Británie v EÚ dalo ďalší impulz na jej rozvoj. "Britov v EÚ chceme a stojíme o nich," odkázala Cséfalvayová. Zdôraznila potrebu proeurópskeho smerovania Slovenska. Zotrvanie Britov v únii považuje za dôležité najmä pre dve veci. A to kvôli Slovákom v Anglicku, ktorých sú tam podľa odhadov desiatky tisíc. Odchodom Britov by sa navyše podľa nej vytvoril nebezpečný precedens pre európsku jednotu. "Pre myšlienku európskej integrity. Mohlo by to vážne ohroziť EÚ do budúcnosti," upozornila.

 

Podľa Viskupiča by odchod Britov z únie mohol mať devastačné dôsledky pre celú úniu. "Možno práve tento moment by mohol spustiť domino efekt a preto naša výzva je, aby občania SR odkázali, že je aj naším bytostným záujmom, aby Veľká Británia v únii zostala," povedal poslanec. Dodal, že iniciatíva ide naprieč celý politickým spektrom okrem ĽSNS. "Je dôležité, aby sme sa v proeuróspkej orientácii zhodli v čo najširšom počte poslancov a občanov SR," doplnila Cséfalvayová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies