Slovenskí policajti v boji proti tererizmu monitorujú letecké školy aj azylantov

NETKY.SK • 11 September 2014, 09:57 • 2 min
Slovenskí policajti v boji proti tererizmu monitorujú letecké školy aj azylantov

BRATISLAVA - Policajti, ktorí sa u nás venujú boju proti terorizmu, monitorujú okrem rizikových komunít napríklad aj letecké školy či azylantov.

slovakia

left justify in out

"Máme nadštandardne zmapované vzťahy v komunite, či už v moslimskej alebo inojazyčných skupinách, ako sú osoby z bývalej Juhoslávie alebo regiónu Kaukazu. Taktiež vyhodnocujeme informácie od našich zahraničných partnerov, ktoré by mohli súvisieť priamo alebo nepriamo so situáciou na Slovensku," povedal v rozhovore pre agentúru SITA riaditeľ odboru boja proti terorizmu Prezídia Policajného zboru, ktorý si želal nezverejniť svoje meno.


"Monitorujeme jednotlivcov a skupiny, ktorí prišli či už z rizikových oblastí alebo z rizikových komunít zo západnej Európy a existuje podozrenie, že boli prepojení v minulosti na radikálov, alebo boli v kontakte s osobami, ktoré prešli výcvikom teroristických organizácií," uviedol šéf policajného odboru. Zároveň odmieta, že by niekoho monitorovali len preto, že je moslim. "Na základe náboženstva nemonitorujeme nikoho," tvrdí. 


Pre útoky z 11. septembra 2001 monitorujú aj letecké školy. "Monitorujeme, kto sa zúčastňuje na výcvikoch, či tam nie sú podozrivé osoby z rizikových krajín," poznamenal riaditeľ. Zbierajú tiež informácie o azylantoch a migrantoch, ktorí prechádzajú územím Slovenska. Medzi žiadateľmi o azyl sa totiž môžu objaviť ľudia, ktorí prešli vo svojej krajine výcvikom. "Z krajín ako Irak a Sýria je plno utečencov a nevieme isto, čo tam robili, či sa náhodou nechcú iba účelovo infiltrovať medzi utečencov a dostať azyl na území EÚ. Snažíme sa preto filtrovať ľudí," vysvetľuje policajný riaditeľ. 


Riaditeľ oboru boja proti terorizmu hovorí, že na Slovensku je situácia v tejto oblasti pokojná. "Na verejnosti u nás nie sú také radikálne názory, ako v niektorých krajinách západnej Európy. U nás majú bežní ľudia skôr problém v tom, že vidia v moslimovi hneď teroristu," uzavrel. Na Slovensku sa boju proti terorizmu venuje okrem polície aj Slovenská informačná služba a tiež Vojenské spravodajstvo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies