Slovenskí policajti by mohli odísť do Slovinska na pomoc s migračnou krízou 1. februára

NETKY.SK • 7 Január 2016, 10:29 • 2 min
Slovenskí policajti by mohli odísť do Slovinska na pomoc s migračnou krízou 1. februára

BRATISLAVA - Slovensko opäť pošle na pomoc s migračnou krízou do Slovinska 20 policajtov, odísť by mohli 1. februára. Slovensko však o presnom dátume ešte rokuje so slovinskou stranou, agentúru SITA informoval hovorca ministerstva vnútra Ivan Netík.

slovakia

left justify in out

"Predpokladáme, že to bude 1. februára, keď sa začne i misia našich policajtov v Macedónsku," priblížil. V prvý februárový deň odíde na misiu do Macedónska 25 našich strážcov zákona. Ich vyslanie však musí schváliť vláda na zasadnutí v stredu 13. januára. Ako informoval predseda vlády Robert Fico, macedónsky minister vnútra požiadal slovenskú vládu o zaslanie policajnej jednotky, ktorá bude pomáhať pri ochrane hranice aj pri zabezpečovaní verejného poriadku v krajine.

 

Podľa premiéra treba pomáhať aj nečlenským štátom Európskej únie, cez ktoré migranti do Európy prichádzajú. Policajná jednotka s potrebným vybavením by mala v Macedónsku pôsobiť mesiac, ak to bude potrebné, Slovensko je podľa jeho slov pripravené pomáhať aj naďalej. Policajtov do tejto krajiny však neposielame len my. Približne v tom istom termíne vyšlú do Macedónska policajtov aj Maďari a Česi, a to približne v rovnakom počte.


Slovenskí policajti vlani pomáhali pri migračnej kríze i na maďarsko-srbských a taktiež na slovinsko-chorvátskych hraniciach. Pre obe skupiny sa misie skončili 20. decembra 2015. Do Maďarska odišlo 50 policajtov, do Slovinska 20. Na slovinsko-chorvátskej hranici pôsobili naši policajti od 6. novembra. V prípade misie na maďarsko-srbskej hranici bola situácia iná. Prvých 50 policajtov odišlo na hranicu pomáhať 20. októbra, 20. novembra ich nahradila ďalšia päťdesiatka.

 

V Maďarsku policajti aktívne nezasahovali, len pomáhali. V Slovinsku okrem monitorovania hranice zabezpečovali i verejný poriadok. Suma za tieto vyslania sa pohybuje v tisíckach eur. Minister vnútra Robert Kaliňák však presné číslo zatiaľ povedať nevie, no nejde podľa neho o závratnú sumu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona