Slovenskí podnikatelia hľadajú možnosti etablovania sa na trhu Eurázijskej únie

NETKY.SK • 9 November 2016, 14:55 • 2 min
Slovenskí podnikatelia hľadajú možnosti etablovania sa na trhu Eurázijskej únie

TRENČÍN – Oboznámiť sa s pravidlami fungovania Eurázijskej ekonomickej únie (EEÚ) a možnosťami etablovania sa a návratu našich podnikateľov na trhy členských štátov EEÚ bolo hlavným cieľom dnešnej medzinárodnej konferencie Obchodovanie na trhoch Eurázijskej ekonomickej únie. V kongresovej sále Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) ju pripravila Trenčianska regionálna komora Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK).

slovakia

left justify in out

Predseda predstavenstva Trenčianskej regionálnej komory SOPK Boris Paulen pripomenul, že Slovensko, ako aj Európska únia, má dramatický, až 30-percentný pokles obchodu so štátmi EEÚ (Rusko, Bielorusko, Kazachstan, Arménsko, Kirgizsko), čo považuje za tragické.

 

„Kým my klesáme, juhovýchodná Ázia a Latinská Amerika rastie, pretože chce obchodovať a obchoduje. Ak to nevidia lídri Európskej únie, my podnikatelia pred tým oči zatvárať nemôžeme. My potrebujeme robiť, aby sme žili. Ak chcú podnikatelia fungovať v Rusku a Eurázijskej ekonomickej únii, musia mať informácie o tom, aké pravidlá tam fungujú. Preto sme urobili konferenciu s expertmi z Moskvy, ktorí nám dajú priame informácie, ako sa tam môžu naše firmy etablovať, s akými tovarmi môžu, s akými tovarmi nemôžu,“ skonštatoval Paulen s tým, že sa budú hľadať možnosti, ako ísť na hranicu embarga stanoveného Európskou úniou, rozhodne však nepôjdu za ňu.

 

Ako informoval riaditeľ Sekcie rozvoja integrácií Eurázijskej ekonomickej únie Sergej Stepanovič Šuchno, konferencia v Trenčíne je už štvrtou na Slovensku a je to možnosť stretnúť sa so slovenskými podnikateľmi. „Momentálne sa znižuje náš obchodný obrat, čo nie je dobré. Myslím si, že naše vzájomné stretnutie prispeje k zlepšeniu situácie,“ pripomenul Šuchno.

 

Podľa mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Ruskej federácie na Slovensku Alexeya Leonidoviča Fedotova sankcie voči Rusku nepriniesli nič pozitívne pre obchod a vzájomné vzťahy medzi podnikateľmi. „Dúfame, že konferencia prinesie nejaký úžitok a vytvorí stabilitu pre vzájomné obchodné vzťahy nielen medzi podnikateľmi Európskej únie a Eurázijskej ekonomickej únie, ale konkrétne medzi podnikateľmi EEÚ a podnikateľmi Slovenska,“ zdôraznil veľvyslanec.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies