Slovenskí piloti stíhačiek absolvovali výcvik na prežitie v prírode

NETKY.SK • 10 Apríl 2017, 06:48 • 2 min
Slovenskí piloti stíhačiek absolvovali výcvik na prežitie v prírode

BRATISLAVA - Piloti stíhacích lietadiel MiG-29 a lietadiel L-39 Albatros z 1. a 2. letky taktického krídla Sliač v uplynulých dňoch absolvovali cvičenie na prežitie v prírodných podmienkach. Kým títo piloti bežne cvičia vo vzduchu a predovšetkým nepretržite chránia náš vzdušný priestor v rámci systému NATINAMDS, teraz sa museli v oblasti Kráľovej Lehoty vysporiadať s nástrahami na zemi.

slovakia

left justify in out

V rámci výcviku sa zamerali na presuny v hornatom teréne, zlaňovanie, zdolávanie skalných masívov a iných vysokohorských prekážok. Preskúšali si aj zakladanie ohňa rôznymi spôsobmi, prekonávanie vodnej prekážky a ich schopnosti preveril aj náročný nočný presun v kopcovitom teréne.

 

"Význam takéhoto výcviku spočíva v tom, aby každý pilot po núdzovom opustení lietadla prakticky ovládal zásady prežitia v rôznorodom teréne, za rôznych poveternostných podmienok, a to vo dne aj v noci. Taktiež musí poznať rozdiely v prežití po núdzovom opustení lietadla nad vlastným alebo nepriateľským územím," vysvetlila hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková.

 

Každé bojové alebo cvičné bojové lietadlo je vybavené tzv. núdzovou dávkou, ktorá obsahuje základnú výbavu potrebnú na prežitie a privolanie pomoci. "Takýto výcvik prežitia musia vojenskí piloti povinne absolvovať minimálne každé dva roky, a to ako v zimných, tak aj v letných podmienkach," dodala Capáková.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies