Slovenskí olympionici považujú šport za prínosný aj v politike

NETKY.SK • 22 November 2016, 15:37 • 2 min
Slovenskí olympionici považujú šport za prínosný aj v politike

BRUSEL – Športová diplomacia nie je len o riadení športu na medzinárodnej úrovni, ale aj o pozitívnom vplyve športu na politickú situáciu, vyhlásila dnes v Bruseli slovenská olympionička Danka Barteková. Spolu so slovenským olympijským víťazom Matejom Tóthom dnes budú s ministrami EÚ zodpovednými za šport diskutovať o športovej diplomacii.

slovakia

left justify in out

"Šport v medzinárodných vzťahoch dokáže zmierniť napätie, dokáže podporovať porozumenie medzi krajinami," skonštatovala Barteková. Myslí si, že športovci vo funkcii ambasádorov môžu poukázať na mnohé environmentálne a sociálne problémy, ktorým by sa inak nevenovala pozornosť, a to napríklad prostredníctvom bojkotov.

 

V súvislosti s debatou o bojkote Olympijských hier (OH) v Pekingu alebo v Soči pre porušovanie ľudských práv ale zastáva názor, že športovci sa na OH pripravujú štyri roky a medzinárodné športové hnutie by malo zabezpečiť, aby tieto hry neboli spolitizované. "Myslím si, že šport by mal spájať, nie rozdeľovať," zhrnula Barteková, úspešná slovenská reprezentantka v športovej streľbe a v súčasnosti členka Medzinárodného olympijského výboru.

 

Zlatý olympijský medailista z Ria de Janeiro Matej Tóth vníma šport predovšetkým ako prostriedok na fyzický a psychický rozvoj detí a mládeže. Na vlastnej koži pocítil, čo mu šport priniesol: "Veľmi mi pomohol v živote, škole, zvládať stresové situácie, takisto pocit zodpovednosti, cieľavedomosti, vytrvalosti, a to človek ako keby našiel aj v bežnom živote."

 

Tóth je presvedčený, že šport by mal spájať nielen národ, ale aj politikov a dobré myšlienky. "Skrz ten šport potom možno riešiť aj oveľa závažnejšie témy, ako je zdravotníctvo a školstvo."

 

Slovenský olympionik súhlasí s tým, aby sa športovci vyjadrovali k politickému dianiu. "Aj športovci majú svoj názor, asi by tie názory nemali byť nejaké vyhranené, ale ak to tak cítia a vidia vyslovene krivdy alebo negatívne záležitosti, tak prečo nie," skonštatoval Tóth. Mali by si podľa neho len dať pozor, aby ich názory neboli zneužité na politický boj.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona