Slovenskí odborníci na plasty ponúkajú svetovo unikátne riešenia

NETKY.SK • 1 Jún 2017, 13:57 • 2 min
Slovenskí odborníci na plasty ponúkajú svetovo unikátne riešenia

BRUSEL - Ďalší zo série medzinárodných seminárov sa v stredu večer konal v Bruseli na pôde Stáleho zastúpenia Slovenskej republiky pri EÚ. V spolupráci so Slovenskou styčnou kanceláriou pre výskum a vývoj (SLORD) bol seminár s názvom "Plasty a ekológia" zameraný na hľadanie odpovedí na otázku, ako zamedziť tomu, aby sa používanie plastov nestalo záťažou pre prírodu a prekážkou pre trvalo udržateľný rozvoj.

slovakia

left justify in out

Slovenské zastúpenie pri EÚ niekoľkým desiatkam účastníkov na seminári pripomenulo, že plast ako materiál je všestranný, ľahký, flexibilný, odolný voči vlhkosti a tiež pomerne lacný a prakticky nerozbitný. Ide o užitočné vlastnosti, ktoré prinášajú praktické výhody v živote, avšak pri rozsiahlom používaní plastov dochádza k bezprecedentným environmentálnym problémom a vznikajú aj vážne zdravotné riziká.

 

Hlavným hosťom na seminári bol profesor Pavel Alexy zo Slovenskej technickej univerzity v Bratislave, vedúci Oddelenia plastov, kaučuku a vlákien. Alexy v rozhovore uviedol, že podujatie malo predstaviť možnosti riešenia ekologických problémov spojených s aplikovaním a využívaním plastov a plastového odpadu.

 

"Slovensko má odborníkov, trúfam si povedať, že veľmi dobrých, v tejto oblasti, a ponúkame riešenia, ktoré sú svetovo unikátne," povedal Alexy.

 

V spolupráci s Českou republikou ponúka napríklad celý reťazec výroby plastov z odpadových fritovacích olejov, čo znamená likvidáciu toxických odpadov a zároveň výrobu finálnych produktov, ktoré sú biologicky rozložiteľné.

 

EÚ pamätá aj na budúce generácie a kladie veľký dôraz na trvalo udržateľný rozvoj. Slovenský výskum podľa Alexyho v uvedenej oblasti vychádza v ústrety tejto filozofii.

 

"Základné suroviny nečerpáme z fosílnych zdrojov, ale z obnoviteľných zdrojov a vraciame ich naspäť do prírody vo forme kompostu alebo biologicky rozložiteľných plastov, ktoré môžu byť znovu využívané rastlinami lebo živočíchmi a vytvoria zase biomasu," opísal situáciu. Takýto "uzavretý cyklus" je základom pre trvalo udržateľný rozvoj.

 

Alexy poznamenal, že na bruselskom seminári sa zúčastnili aj jeho kolegovia z priemyselnej sféry, ktorí podporujú výskum na Slovenskej technickej univerzite v Bratislave: "Spolu intenzívne pracujeme na realizácii nášho projektu v globálnom meradle."

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies