Slovenskí mykológovia sa venujú aj osvete a zdraviu spoluobčanov

NETKY.SK • 7 Marec 2018, 08:58 • 2 min
Slovenskí mykológovia sa venujú aj osvete a zdraviu spoluobčanov

BRATISLAVA - Slovenská mykologická spoločnosť (SMS) má pestré odborno-spoločenské aktivity aj v záujme zdravia spoluobčanov.

slovakia

left justify in out

Medzi ne patrí dlhodobá poradenská činnosť a osveta pred užívaním jedovatých húb, keďže hubárstvo je u nás koníčkom mnohých ľudí.

 

"Aj v tomto roku máme v pláne prednášky, semináre, exkurzie do prírody, mykologický ekologický výskum v rôznych oblastiach. Od 14. mája sa začne činnosť hubárskej poradne v Slovenskom národnom múzeu (SNM), kde každý pondelok v čase od 15. do 17. hodiny sa môžu prísť záujemcovia informovať. Na jeseň budú výstavy húb v rôznych mestách a obciach. Nebude chýbať tradičné prihraničné stretnutie s českými mykológmi a pre našich členov vydáme ďalšie čísla vlastného časopisu," uviedla pre TASR Ivona Kautmanová, ktorú členovia SMS zvolili za svoju novú predsedníčku na utorkovom (6.3.) valnom zhromaždení v Bratislave.

 

Tento najvyšší orgán SMS zhodnotil vlaňajšiu činnosť. Zúčastnili sa na ňom členovia z rôznych častí Slovenska. Podľa Kautmanovej sa v budúcnosti uvažuje o vytvorení oficiálnych pobočiek SMS napríklad v Považskej Bystrici, Liptovskom Mikuláši, Zvolene, Košiciach a inde. "Teší nás, že sa nám členská základňa pekne rozrastá," dodala Kautmanová, ktorá je mykologička Prírodovedného múzea SNM.

 

SMS vznikla v roku 2000. Nadväzuje na dávnu činnosť Spoločnosti slovenských mykológov aj na aktivity pracovnej skupiny pre ochranu húb, ktorá bola v rámci Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny. V súčasnosti pôsobí pri Slovenskej akadémii vied. Jej pôsobnosť vplýva na zdravie spoločnosti, ochranu prírody aj celkového života obyvateľstva.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona