Slovenskí mladíci zdolali na MS Švédsko 3:1

NETKY.SK • 17 Apríl 2015, 08:12 • 2 min
Slovenskí mladíci zdolali na MS Švédsko 3:1

LUZERN - Slovenskí hokejoví reprezentanti do 18 rokov v otváracom zápase majstrovstiev sveta vo Švajčiarsku senzačne zdolali rovesníkov zo Švédska 3:1.

slovakia

left justify in out

Zverenci trénera Antona Bartánusa si pripísali prvé tri body do tabuľky A-skupiny a urobili tak dôležitý krok na ceste k postupu do štvrťfinále. Mladí Slováci sa už v piatok stretnú s USA (14.45 h), v nedeľu 19. apríla ich čaká ďalší favorit turnaja Rusko (13.00) a boje v skupine zakončia v pondelok s Nemeckom (18.45).

 

Slováci sa ujali vedenia v závere druhej tretiny, keď sa presadil Samuel Solenský. Severania vyrovnali v 6. minúte tretieho dejstva, keď Eriksson využil presilovku, no závere patril opäť ich súperom. V 56. minúte poslal Slovákov do vedenia Marek Hecl a necelých dvadsať sekúnd pred koncom upravil na 3:1 do prázdnej švédskej bránky Filip Lešťan.

 

V druhom zápase A-skupiny vyhrali Rusi nad USA tiež 3:1, keď výsledok pečatili v 60. minúte gólom do prázdnej brány.

 

A-skupina:

Švédsko - Slovensko 1:3 (0:0, 0:1, 1:2)

Góly: 46. Eriksson (Asplund, Ahl) - 38. Solenský (Horváth, Žitný), 56. Hecl (Sádecký), 60. Lešťan (Bondra, Valent). Rozhodovali: Bergamelli (Fr.), Oskirko (Rus.) - Espinoza (Švaj.), Gebauer (ČR), vylúčení: 4:4, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0.

Zostava SR: Húska – Hatala, Vadovič, Trška, Košecký, Grman, Roman, Bodák, Kolesár – Bondra, Valent, Lešťan - Hecl, Sloboda, Sádecký - Andrisík, Oško, Murín - Solenský, Žitný, Horváth

 

Úvod duelu patril Švédom, ktorí si vypracovali tlak a v 5. minúte si zahrali aj presilovku. Aj v ďalších minútach mali na vrch a brankár Húska mal robotu najmä pri šanci Lookeho. Odolal aj v závere tretiny pri druhej početnej výhode severanov. Slováci si vypracovali väčšie šance až v druhom dejstve, no Oško ani Bondra pri presilovke sa proti gólmanovi súpera nepresadili. Na druhej strane dominoval Húska, ktorý kryl jednu strelu Švédov za druhou a podržal tak svojich spoluhráčov. Tí sa mu odmenili v závere tretiny. Horváth v brejku prihral Solenskému a ten rozvlnil sieť - 1:0. Tento stav vydržal do 46. minúty, keď Švédi premenili svoju štvrtú presilovku v zápase. O vyrovnanie sa postaral Eriksson, ktorý tečoval strelu Asplunda. V 56. minúte však unikli Sádecký s Heclom a druhý menovaný poslal Slovákov opäť do vedenia - 2:1. V závere upravil do prázdnej bránky na 3:1 Lešťan.

 

hlasy po zápase (iihf.com):

Adam Húska, brankár SR: "Už na začiatku zápasu na mňa smerovalo veľa ich striel. Upokojilo ma to a dodalo mi to sebadôveru. Naša obrana hrala výborne. Dnes to bol pre nás skvelý štart do turnaja."

 

Marek Hecl, útočník SR: "Húska hral výborne a dnes nás potiahol. Nemôžem ho ani dostatočne vychváliť."

 

Jim Brithen, tréner Švédska: "Ich brankár bol dnes úžasný a darilo sa im viac ako nám pri premieňaní šancí."

 

Anton Bartánus, tréner SR 18 (zdroj: hockeyslovakia.sk): "Senzácia? Neviem, ale pravdou je, že nezvykneme na medzinárodnom fóre ako sú majstrovstvá sveta zdolávať Švédov. Základom dnešného vydareného vstupu do bojov na šampionáte vo Švajčiarsku bola výborná defenzívna hra, odhodlanosť, bojovnosť a obetavosť celého tímu. Na podobné výsledky je nevyhnutný nadštandardný výkon brankára. To platilo aj dnes v prípade Adama Húsku, ktorý bol ozajstným pánom situácie. Svojimi zákrokmi umocňoval veľmi koncentrovanú, zodpovednú hru spoluhráčov pred sebou, každý išiel na doraz. Jednoducho sme fungovali ako jeden tím. Pred šampionátom sa vyprofiloval súdržný kolektív a čakali sme len kedy dostane zo seba ukrytý potenciál. Švédi hrali svoj typický hokej, podporený veľmi dobrým korčuľovaním i technikou. Neklapala im však spolupráca ako zvyčajne, azda aj preto, že tentoraz, aspoň v tomto dueli, nemali také individuality ako v minulosti. Svoje zohrala kompaktnosť nášho tímu, veľmi zodpovedná disciplinovaná hra chlapcov a dodržiavanie taktiky. Napriek víťazstvu zostávame nohami na zemi, tieto tri body sú len bonusom. Áno, dnes sme prekvapili, ale už sa koncentrujeme na najbližší duel."

 

ďalšie výsledky:

A-skupina:

Rusko - USA 3:1 (0:1, 2:0, 1:0)

B-skupina:

Kanada - Lotyšsko 11:6 (2:3, 6:0, 3:3)

Fínsko - ČR 6:1 (1:1, 3:0, 2:0)

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies