Slovenskí lekári unikátnym spôsobom operovali mozgové tepny

NETKY.SK • 7 Marec 2019, 16:23 • 2 min
Slovenskí lekári unikátnym spôsobom operovali mozgové tepny

BRATISLAVA – Lekári z bratislavského Centra intervenčnej neurorádiológie a endovaskulárnej liečby (CINRE) operovali po prvý raz v česko-slovenskom regióne mozgové tepny 35-ročného pacienta s mozgovou aneuryzmou unikátnym spôsobom.

slovakia

left justify in out

Ten spočíval vo použití špeciálneho zariadenia, ktoré museli odborníci použiť pre komplikované anatomické pomery výdute v mozgu.

 

O tom informovala špecialistka marketingovej komunikácie centra Dobroslava Krajačičová. Tím intervenčných neurorádiológov operoval pacienta pomocou najmodernejšieho implantovateľného zariadenia pCONUS2.

 

img

Nervové bunky. Zdroj: Pixabay

 

"Toto inovatívne zariadenie umožňuje intervenčným neurorádiológom vyradenie aneuryzmy z obehu bez uzáveru dôležitých tepien v jej bezprostrednom okolí, s elimináciou rizika následného mozgového infarktu," priblížili lekári.

 

Pacient bol pri operácii v celkovej anestézii. Operácia trvala dve hodiny a bola bez komplikácií. Ako dodali, mozgová výduť bola kompletne uzatvorená.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona