Slovenskí lekári ochranné skafandre nenakupujú!

NETKY.SK • 10 Október 2014, 09:15 • 2 min
Slovenskí lekári ochranné skafandre nenakupujú!

BRATISLAVA - Slovenskí obvodní lekári nezvažujú nákup ochranných skafandrov ako prevenciu proti ebole. Neplánuje im ich nariadiť ani hlavný hygienik, aj keď v Česku jeho kolega vyzval praktických lekárov, aby si skafandre zabezpečili, uvádza denník Pravda.

slovakia

left justify in out

V Česku vo štvrtok 9. októbra hospitalizovali 56-ročného muža v pražskej Nemocnici Na Bulovce s podozrením na nákazu ebola. Muž pricestoval z Libérie.

 

Naši zdravotníci zatiaľ nákup skafandrov nepovažujú za potrebný. Podľa nich, Slovensko ešte nie je vystavené výraznému riziku nákazy. To bude až vtedy, keď sa u nás objaví pacient s ebolou. "Skafander v bežnej ponuke slovenských dodávateľov zdravotníckych pomôcok lekári nenájdu. Vyrába ich napríklad spoločnosť v Zlíne," reaguje na otázku dostupnosti Vladimír Mičieta, predseda Asociácie slovenských dodávateľov zdravotníckych pomôcok. Podľa jeho slov však "nejde o lacnú záležitosť".

 

Martina Merková z mediálneho oddelenia Úradu verejného zdravotníctva SR pripomenula, že skafander nie je súčasťou povinného vybavenia ambulancií a neplánuje ani nariadiť lekárom, aby si ho zaobstarali. V prípade starostlivosti o pacienta s vysokou virulentnou nákazou, kde sa využíva aj skafander, sa postupuje podľa špecifických predpisov. Tie spočívajú v izolácii pacienta na špeciálnej Klinike infekčnej a geografickej medicíny na bratislavských Kramároch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies