Slovenskí kanoisti na MS v Miláne aj o Rio, Vlček má lepší pocit z K4

NETKY.SK • 18 August 2015, 08:38 • 2 min
Slovenskí kanoisti na MS v Miláne aj o Rio, Vlček má lepší pocit z K4

BRATISLAVA - V Miláne vo štvrtok 20. augusta naplno odštartujú MS v rýchlostnej kanoistike, na ktorých sa bude bojovať aj o OH 2016 v Riu de Janeiro. Najväčším slovenským želiezkom v ohni na jazere Idroscalo budú úradujúci majstri sveta v K2 na 1000 m Erik Vlček s Jurajom Tarrom. Olympijské miestenky v tejto disciplíne si zabezpečí najlepších šesť posádok z A-finále.

slovakia

left justify in out

Zverenci trénera Petra Likéra sa v metropole Lombardska predstavia aj v K4 spoločne s Denisom Myšákom a Tiborom Linkom. Pre štvorkajaky sú MS jedinou šancou, ako sa dostať na olympiádu. Miestenky do Ria získa pre svoje krajiny všetkých deväť lodí z A-finále i víťazi B-finále. V K2 žien na 500 m o svoje tretie OH zabojujú Ivana Kmeťová s Martinou Kohlovou. Ak skončia v prvej šestke, Rio majú v suchu. V debli sa môžu kvalifikovať do Brazílie aj lode, ktoré budú pod postupovou čiarou v prípade, ak niektoré pred nimi už predtým získajú miestenku v K4.

 

Singlkanoistovi Matejovi Rusnákovi by na 1000 m trati stačila na postup aj siedma priečka, ak sa medzi najlepšiu šestku dostane aj Brazílčan. Náročná úloha čaká Petra Gelleho, ktorý sa v K1 na kilometri pokúsi v nabitej konkurencii skončiť do siedmeho miesta. S rovnakým cieľom pôjde na štart aj Ľubomír Hagara v C1 na 200 m. Gellemu by zaručila postup do Ria aj ôsma pozícia v prípade, že sa medzi elitnú sedmičku vkliní brazílsky kajakár. V K2 na 200 m, kde zasiahnu do bojov Miroslav Zaťko s Ľubomírom Beňom, postúpi na olympiádu prvých šesť lodí z A-finále. V K1 musia byť Kohlová a Zaťko v prvej osmičke.

 

Najskúsenejší slovenskí reprezentanti Vlček s Tarrom zvolili podobný model ako vlani, keď sa po príprave v maďarskom Szolnoku stali v Moskve dvojnásobnými majstrami sveta v K2 na 1000 a 500 m. Tento rok k nim pribudli aj dvaja parťáci do K4 Myšák s Linkom, s ktorými vyhrali kvalifikačné preteky na Zemníku a získali právo štartovať v Miláne. "Príprava v Szolnoku bola fajn. Už sme vedeli, do čoho ideme. Mali sme kvalitné podmienky, výhodou bola stabilná hladina vody. Pri trénovaní singloviek sme ťahali jeden druhého. V K2 sme sa raz do týždňa pridali k Austrálčanom. V štvorkajaku sme na tréningu raz išli proti Nórom a Maďarom," povedal pre TASR Vlček, ktorý má pred štartom MS lepší pocit z K4.

 

"Momentálne nám to ide viac v káštvorke, aj na meraných tréningoch v Szolnoku sme dosiahli lepšie výkony v tejto lodi. V K2 sa necítime až v takej pohode ako vlani, nie je to optimálne. Podľa mňa máme na MS väčšiu šancu získať pre Slovensko olympijskú miestenku v K4. Najťažší a rozhodujúci deň príde v sobotu, keď je na programe finále K2 a semifinále K4. Verím, že to zvládneme," dodal Vlček, ktorý v Miláne jazdí rád. "Na kanál Idroscalo mám dobré spomienky. Na ME som tam dvakrát štartoval ako člen K4 a v oboch prípadoch sme získali zlato. Nenamietal by som, keby to vyšlo aj do tretice."

 

Kohlová bude v Miláne v akcii až v troch disciplínach. "Absolvujem najviac disciplín z celej slovenskej výpravy, z toho až dve olympijské. Tohtoročný program MS mi to umožňuje, keďže sú medzi nimi časové odstupy. Dúfam, že s Ifčou dosiahneme čo najlepšie výsledky. Bolo by super, keby sme si vybojovali olympijskú miestenku v K2 na 500 m a následne by som sa nominovala do Ria aj v K1 na 200 m. Ak by to v Miláne nevyšlo, na budúci rok v máji by sme ešte mali šancu na dodatkovej kvalifikácii v Duisburgu, no odtiaľ postúpia do Ria iba dve lode. Disciplína K2 na 200 m je pre nás takou čerešničkou, máme v nej medailové ambície," povedala pre TASR Kohlová, ktorá spolu s Kmeťovou ladila formu na vrchol sezóny na sústredení v Slovinsku.

 

slovenská nominácia na MS v Miláne:

ženy:

K2 200 m Martina Kohlová

K2 200 m Ivana Kmeťová, Martina Kohlová

C1 200 m Hana Mikéciová

K2 500 m Ivana Kmeťová, Martina Kohlová

C1 500 m Hana Mikéciová

 

muži:

K1 200 m Miroslav Zaťko'

K2 200 m Miroslav Zaťko, Ľubomír Beňo

K1 1000 m Peter Gelle

K2 1000 m Erik Vlček, Juraj Tarr

K4 1000 m Denis Myšák, Erik Vlček, Juraj Tarr, Tibor Linka

K1 500 m Viktor Demin

K2 500 m Marek Krajčovič, Gábor Jakubík

C1 200 m Ľubomír Hagara

C1 1000 m Matej Rusnák

C1 500 m Rastislav Kohút

C1 5000 m Matej Rusnák

 

la ms ny /k dispozícii sú zvukové záznamy/



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies