Slovenskí internetoví piráti oberajú výrobcov softvéru o 49 miliónov eur

NETKY.SK • 16 Máj 2012, 07:07 • 2 min
Slovenskí internetoví piráti oberajú výrobcov softvéru o 49 miliónov eur

Slovenskí internetoví piráti oberajú výrobcov softvéru o 49 miliónov eur

slovakia

left justify in out

img

Objem nelegálneho softvéru využívaného na Slovensku medziročne klesá od roku 2003. V porovnaní s rokom 2010 jeho množstvo na slovenskom trhu pokleslo o dva percentuálne body na 40 %. Komerčná hodnota softvérového pirátstva, teda čistá strata pre výrobcov softvéru na Slovensku predstavuje hodnotu 49 miliónov eur ročne. Vyplýva to zo zistení organizácie Business Software Alliance (BSA).
      Slovensko sa tak umiestnilo pod 42-percentnou hranicou celosvetového priemeru. V globálnom rebríčku internetového pirátstva vedú predovšetkým ázijské krajiny. Napríklad v Číne je zo štyroch nainštalovaných programov legálny len jeden (77-% miera pirátstva) a vo Venezuele legálny softvér využíva len každý desiaty (88 %). Najväčšia komerčná hodnota nelegálneho softvéru bola vlani v USA, kde takmer dosiahla úroveň 10 miliárd USD. Toto množstvo však predstavovalo len 19 % z využívaného programového zabezpečenia v krajine.
      "Ak by 40 % spotrebiteľov priznalo, že kradne v obchode, aj keď len zriedkavo, úrady by zareagovali posilnením policajných hliadok a zvýšením trestov. Softvérové pirátstvo vyžaduje podobnú reakciu: súbežné vzdelávanie verejnosti a dôsledné vymáhanie práva," komentovala výsledky SR právna zástupkyňa BSA na Slovensku Adriana Tomanová.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona