Slovenskí inovátori varujú! Premiér musí zasiahnuť, inak našu krajinu zabrzdí vlastný rozvoj!

NETKY.SK • 7 Máj 2021, 19:13 • 2 min
Slovenskí inovátori varujú! Premiér musí zasiahnuť, inak našu krajinu zabrzdí vlastný rozvoj!

Slovenské inovácie po sľubnom vývoji narazili na staronovú brzdu. Firmy zamerané na výskum a technologické inovácie, ocenené európskou pečaťou výnimočnosti, žiadajú premiéra a členov vlády, aby sa zasadili za urýchlenú novelu zákona o verejnom obstarávaní.

slovakia

left justify in out

Prijatím novej novely by sa zosúladila vedeckovýskumná a inovačná prax na Slovensku s praxou v EÚ. Má tiež zosúladiť požiadavky zákona s reálnymi potrebami inovačných firiem. Pri projektoch financovaných z verejných zdrojov narážajú firmy v rámci územia Slovenska na zásadné prekážky, ktoré ich spomaľujú až zastavujú. Tým sa ich postavenie v silnej zahraničnej konkurencii znevýhodňuje. Slovenskí inovátori majú pritom veľký potenciál stať sa hybnou silou pandémiou oslabenej ekonomiky.

 

Problémy, ktoré brzdia inovácie
Novela Zákona č. 343/2015 Z.z. o verejnom obstarávaní môže zásadne napomôcť inovatívnym projektom s obrovským potenciálom v globálnej konkurencii. Mala by riešiť problémy, ktoré vyplývajú z výskumného a inovačného charakteru projektov. Jedným z nich je čas. Firmy pri vývoji inovácií reálne nedokážu dopredu plánovať nákupy, napriek tomu to od nich zákon požaduje.

 

img

 

Inovatívne projekty prinášajú nečakané poznatky, na ktoré treba okamžite reagovať, aby sa originálny nápad dostal do praxe. Verejné obstarávanie podľa aktuálneho zákona prakticky znamená neustále zdržiavanie všetkých inovačných procesov. V priebehu niekoľkých týždňov či mesiacov, môže byť pre takýto postup pre firmy likvidačný.

 

"Potrebujeme otestovať niektoré kľúčové vlastnosti nami vyvíjaného produktu v špecializovaných externých laboratóriách. Verejné obstarávanie na ich dodávateľa sme pripravovali spolu s externými odborníkmi a právnikmi niekoľko mesiacov a teraz, po ďalších šiestich mesiacoch schvaľovacieho procesu, nám ho Úrad pre verejné obstarávanie celé zrušil," opisuje svoju nedávnu skúsenosť s čerpaním eurofondov na výskum a vývoj Ivo Krpelan, riaditeľ spoločnosti PeWaS. Vyvíjajú revolučný produkt AQUAHOLDER, ktorý má globálne uplatnenie v poľnohospodárstve.

 

 

Problémom je aj komplikovanosť procesov verejného obstarávania. Núti firmy míňať neprimerane veľa času i prostriedkov na administratívu spojenú s verejným obstarávaním. Inovátorom tak zostáva menej času na samotný výskum. Zásadným problémom je povinné zverejňovanie požadovaných informácií pri každom verejnom obstarávaní, čo prakticky znamená sprístupnenie chráneného know-how konkurencii.

 

Firmy dlhodobo, a zatiaľ bezvýsledne, ponúkajú kompetentným viacero návrhov riešení, ktoré vychádzajú z ich skúseností z projektov financovaných priamo Európskou komisiou.  Problém mala riešiť nedávna novela zákona o verejnom obstarávaní č. 141/2021 Z.z. Do parlamentu sa dostala jej oklieštená verzia a situáciu týchto firiem nevyriešila. Jedinou šancou pre slovenských inovátorov je teraz zmena zákona v skrátenom legislatívnom konaní, ktoré je v rukách vlády.

 

Finančná pomoc je konečne dostupná slovenským spoločnostiam, ktorým Európska komisia udelila za ich inovácie pečať "Seal of Excellence", až doteraz chýbala podpora na národnej úrovni, hoci v iných členských krajinách EÚ je to bežné.

 

img

 

Dnes je už financovanie na národnej úrovni dostupné aj pre slovenské subjekty. Projekty sa však potrebujú k tomuto financovaniu dostať rýchlo, aby dokázali uspieť v globálnej konkurencii. Zástupcovia firiem už od leta 2020 rokovali s viacerými ministerstvami o možnostiach čerpania dotácií z eurofondov. Aj po tlaku verejnosti a s podporou pani prezidentky vyhlásilo Ministerstvo hospodárstva SR 4. mája 2021 eurofondovú výzvu. Firmy ocenili, že pri jej príprave s nimi ministerstvo úzko komunikovalo.

 

Problém s verejným obstarávaním sa však nateraz nepodarilo odstrániť, čo zásadne komplikuje implementáciu a včasné ukončenie projektov. Tie pritom treba uzavrieť do konca roka 2023, keďže sú financované zo starého programového obdobia EŠIF 2014-2021.

 

img

 

Viacero firiem, ktorých zoznam ponúkame na konci článku, preto vyzývajú premiéra Slovenskej republiky Eduarda Hegera, aby sa v čo najkratšom možnom čase zasadil o vyriešenie problému s verejným obstarávaním v oblasti vedy, výskumu a inovácii. "Slovenskí vedci a inovátori potrebujú mať vytvorené podmienky, aby im umožnili vykonávať svoju prácu bez sebemenších problémov v reálnom čase. Na Slovensku to však, v porovnaní s inými vyspelými krajinami, nie je možné," píše sa vo výzve.

 

Ako ďalej firmy pokračujú, povaha výskumných projektov nedovoľuje dlhodobé plánovanie nákupov. "Pri vývoji inovácií musíme na každé naše nové zistenie reagovať flexibilne a rýchlo. Nedokážeme vopred plánovať, čo presne a v akom množstve budeme musieť obstarať, pretože samotná podstata vývoja spočíva v tom, že to pred nami nikto neurobil, a teda postup je neznámy," vysvetľujú.

 

img

 

Potreby inovatívnych projektov od nákupu tovarov, služieb či získanie odborníkov do tímu sa často menia. Tieto firmy si nemôžu dovoliť byť v neustálom procese verejného obstarávania. Kým sa vyhodnotí, môže inovačný potenciál projektu vypršať. S novinkou na trh príde potom niekto iný.

 

"Naše projekty sú rozbehnuté a oceňované porotami a odborníkmi po celom svete. Boli by sme radi, keby sme ich mohli realizovať na Slovensku a prispieť tak k zotaveniu našej ekonomiky. Na to však potrebujeme rýchly zásah vlády. Sme pripravení ponúknuť riešenia, sme pripravení rokovať. Veríme, že zastarané zákony nemusia znamenať stopku pre modernejšie Slovensko. Veríme, že malou zmenou môžete dať príležitosť pre vznik veľkých vecí."

 

Zoznam firiem, ktoré poslali výzvu premiérovi SR Eduardovi Hegerovi:

 

altFINS jsa - slúži na analýzu kryptomien. altFINS získava údaje o cenách kryptomien z tridsiatich kryptobúrz z celého sveta, ktoré analyzuje a agreguje. Vypočítava rôzne štatistiky a agregácie, ktoré slúžia na analýzu.

 

Autech, s.r.o. - so systémom AgeVolt otvára nový trh s jedinečným pohľadom na nabíjanie elektromobilov s cieľom ponúknuť ľuďom nabíjanie zadarmo a firmám optimalizáciu spotreby elektriny a nákladov. TOP 10 zo 400 svetových startupov (Reflect Impact Awards), TOP 100 najinovatívnejších startupov z 89 krajín sveta ( SET100 - Start Up Energy Transition), TOP 10 zo 160 greentech startupov zo 40 krajín sveta (Future Hub).

 

 

eRobot, j.s.a. - vyvíja inovatívny autonómny systém pre samoúdržbu priemyselných robotov, kde na základe tribotechnickej diagnostiky riadi proces správneho mazania jednotlivých prevodových modulov robota a tým eliminuje poruchy robotov vo výrobných procesoch.

 

MATSUKO s.r.o. - vyvíja holografickú komunikáciu pomocou metód umelej inteligencie a 3D počítačového videnia, ktorá umožňuje prepojiť sa vo forme hologramov a prináša tak revolučný zážitok pre spoluprácu tímov na diaľku.

 

MAINDATA, spol. s r.o. – unikátny algoritmus STREAM HASH, ktorý je patentovaný v USA, Rusku, Južnej Afrike, Indonézii a Malajzii výrazne znižuje náklady na satelitnú distribúciu televízneho signálu k pozemným TV vysielačom. Inovatívne riešenie šetrí televíznym vysielacím staniciam viac ako 95% satelitnej kapacity.

 

PeWaS s.r.o. – vyvíja revolučný produkt AQUAHOLDER, určený na hydrostimulačné ošetrenie osiva na báze superabsorbentov. Má globálne uplatnenie v poľnohospodárstve. Aquaholder chráni plodiny v čase sucha, a pomáha rastlinám v čase ich klíčenia a následného vzchádzania, čím zvyšuje aj pravdepodobnosť vyššieho hektárovému výnosu.

 

 

R-DAS, s.r.o. – spoločnosť sa dlhodobo venuje výskumu a vývoju v IKT s reálnou implementáciou nanotechnológií a integráciou systémov na čipe v praxi. Prináša globálne inovácie v rôznych oblastiach od zdravotníctva, cez kritickú infraštruktúru až po mikro/nanoeletroniku a digitálnu bezpečnosť. Spoločnosť sa aktívne podieľa na medzinárodnom výskume, je držiteľom 12 Seal of Excellence a za svoju prácu získala aj niekoľko medzinárodných ocenení napr. Innovation Award.

 

ROVAMI trade s.r.o. – vyvíja prelomovú technológiu na chemickú recykláciu plastov. Plastový odpad sa pomocou chemického rozkladu premení na procesnú kvapalinu a plyn, ktoré možno ďalej využiť ako ekologické palivo.

 

 

Night Sky, s.r.o. - vyvíja globálne aplikovateľné automatizované systémy riadenia ochrany poľnohospodárskych plodín s dôrazom na efektívne využívanie ochranných látok.

 

Normex s.r.o. – vyvíja multijazykovú edukačnú platformu novej generácie pre špeciálu pedagogiku, ktorá používa metódy založené na dôkazoch a RFID technológiu.

 

Solargis s.r.o. - vyvíja unikátne softvérové riešenie spojené s globálnou meteorologickou databázou, ktoré spresňuje a uľahčuje proces budovania a prevádzky solárnych elektrární. Dátové služby, simulačné a analytické riešenia umožňujú presné hodnotenie, riadenie a predpovedanie výroby solárnej energie s cieľom zvýšenia jej hodnoty a efektívnej integrácie do energetického systému.

 

 

Usability Engineering Center, s.r.o. – fintech spoločnosť vyvíja platformu EVERIFIN, ktorá integruje bankové účty, umožňuje digitálnu fakturáciu a okamžité platby. Inovácia prispeje k digitalizácii procesov firiem, živnostníkov, inštitúcií štátnej a verejnej správy. Posilní likviditu prijímateľov platieb a v neposlednom rade prispeje k odstráneniu závislosti európskeho finančného systému na zahraničných spracovateľoch.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies