Slovenskí hydinári navrhujú zákaz dovozu poľskej hydiny

NETKY.SK • 26 Jún 2013, 11:48 • 2 min
Slovenskí hydinári navrhujú zákaz dovozu poľskej hydiny

BRATISLAVA - Slovenskí hydinári navrhujú zákaz dovozu poľskej hydiny, vajec a hydinových výrobkov. Dôvodom sú pretrvávajúce potravinové škandály s lacnou nekvalitnou poľskou hydinou.

slovakia

left justify in out

Reagujú tak zároveň aj na nedávne reportáže poľskej televízie TVN24, podľa ktorých väčšina poľských farmárov dopuje kurčatá a dobytok zakázanými antibiotikami, aby podporili ich rast.

Slovenský hydinári netvrdia, že v Poľsku vyrábajú len nekvalitné potraviny. "Ale to, čo sa dováža na Slovensko je prevažne odpad, ktorý nepredajú na poľskom trhu, či v krajinách západnej Európy," skonštatoval tlačový tajomník Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Ľubomír Urban. 

Vlani sa tak na Slovensko oficiálnymi cestami doviezla poľská hydina za spolu 20 mil. eur. "Tie ambulantné predaje a podobne, to sú nekontrolovateľné množstvá," pripomína Daniel Molnár z ÚHS. Aj prípadný zákaz dovozu poľskej hydiny na Slovensko by preto jej predaju na našom trhu úplne nezamedzila. "Určite si tí Poliaci nájdu spôsob, ako to sem dostať," skonštatoval Urban. 

Rozhodujúci je podľa neho spotrebiteľ, ktorý by nemal tlačiť len na cenu, ale vyhľadávať aj kvalitu. Hydina dopovaná antibiotikami totiž okrem hromadenia antibiotík v ľudskom organizme vyvoláva aj rezistenciu na ne. Zakázané antibiotiká, ktoré objavili v poľskej hydine, sú navyše aj karcinogénne. Dôvod podávania antibiotík je podľa hydinárov jasný, výrazne stimulujú rast a šetria tak náklady spojené s chovom. 

"Na rozdiel od Poľska, my sme pod stálym dozorom a podliehame prísnym kontrolám, ktoré prebiehajú na našich farmách," vysvetľuje Ivan Kaniansky zo spoločnosti Navi, ktorá sa venuje chovu hydiny. "Neviem si predstaviť chovateľa či veterinárneho lekára, ktorý by podával hydine nejakú zakázanú látku a riskoval tým stratu licencie," vyhlásil Ivan Kostúr zo Slovenskej asociácie aviárnej medicíny. 

Antibiotiká sa podávajú hydine aj na Slovensku, povolené sú však len v odôvodnených prípadoch a potrebná je aj ochranná lehota na ich vylúčenie z organizmu zvieraťa. Na Slovensku sa však vraj používajú len minimálne, a to zhruba v pol percente celkového slovenského chovu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies