Slovenskí filmári nechcú politický vplyv v RTVS, upozorňujú v otvorenom liste

NETKY.SK • 8 November 2016, 13:52 • 2 min
Slovenskí filmári nechcú politický vplyv v RTVS, upozorňujú v otvorenom liste

BRATISLAVA - Slovenskí filmári nechcú politický vplyv vo verejnoprávnom Rozhlase a televízii Slovenska (RTVS). Na neprijateľnosť politických tlakov na vedenie RTVS upozorňujú v otvorenom liste adresovanom prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi, ministrovi kultúry Marekovi Maďaričovi, predsedovi Národnej rady (NR) SR Andrejovi Dankovi a poslancom NR SR.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej za signatárov listu agentúru SITA informovali režiséri Marek Šulík a Robert Kirchhoff, v liste poukazujú "na demokratické princípy a upozorňujú na alarmujúce príklady manipulovania slobody médií v susedných štátoch" v Poľsku a Maďarsku. Navrhujú tiež otvorenie odbornej diskusie o zákone o RTVS, ktorý by sa mal podľa nich zmeniť tak, aby bola zaistená politická nezávislosť verejnoprávnej televízie a rozhlasu. "Sféra moci politikov by nemala priamo siahať do štruktúr verejnoprávnych ani komerčných médií," zdôrazňujú filmoví tvorcovia. Pripomínajú, že nie tak dávno verejnoprávne médiá "aj u nás slúžili politickým stranám, stali sa ich hlásnou trúbou. Dnešnú situáciu nemôžeme a nechceme podceňovať. Aj preto, že vysielanie RTVS v poslednom období zaznamenalo kvalitatívne vzostupnú tendenciu", upozorňujú liste nazvanom Apel dokumentaristov za nezávislosť médií verejnej služby.


V liste predstaviteľom štátu filmári ďalej píšu, že "s veľkým znepokojením sledujú, ako sa pričinením politikov zužuje priestor spoločenskej kritiky, alternatívnych názorových prúdov, informovania verejnosti, verejnej diskusie. Ako sa namiesto zákonného postupu smerujúceho k odhaľovaniu pokriveností a zločinov obviňujú novinári, ktorí majú na pokrivenosti a zločiny upozorňovať. S obavami vnímame opätovnú snahu politikov uzurpovať si právo vlastniť verejnoprávne médiá, používať ich ako nástroj k upevneniu svojej moci a neohrozeného postavenia". Tvrdia, že používanie témy financovania či riadenia RTVS "na vzájomné politické vydieranie je len dôsledkom toho, že politici strácajú pocit zodpovednosti za veci verejné, za svoje slová a činy". Považujú to za nebezpečné pre ďalší osud slobody slova a demokracie na Slovensku.

 

"Mali by ste ísť príkladom v tom, že budete nezávislosť médií považovať za nedotknuteľnú," vyzývajú politikov filmoví tvorcovia. Pripomínajú im, že nezávislosť médií je "jeden zo zásadných znakov kultivovanej demokratickej spoločnosti a jeden z mála kontrolných mechanizmov všetkých pilierov moci. Nebudete ich súčasťou večne. Politický a spoločenský vplyv je premenlivý. V prípade zanedbávania tohto vážneho problému sa môže stať, že sa obráti proti vám alebo vašim nástupcom, proti tejto krajine a jej budúcnosti".


"Nedovoľte, aby do verejnoprávnych médií, ktoré majú poskytovať službu všetkým občanom, vstúpili účelové politické vplyvy, ohrozujúce ich nezávislosť a našu slobodu," vyzývajú ďalej predstaviteľov ústavnej, zákonodarnej a výkonnej moci. Apelujú, aby prijali legislatívne opatrenia, ktoré "vytvoria efektívnu brzdu proti ovládnutiu médií verejnej služby politickou mocou". Takéto opatrenia možno podľa filmárov docieliť zmenou zákona o RTVS. "O prevádzkovaní a fungovaní verejnoprávnych médií by nemali rozhodovať politici, ale občania a profesionáli. Tí by mali byť zastúpení pri voľbe orgánov RTVS a pri tvorbe programovej skladby verejnoprávnych médií. Obdobným spôsobom funguje a pracuje v našom prostredí napríklad Audiovizuálny fond," navrhujú.


Pod list zo 7. novembra sa podpísali renomovaní dokumentaristi, ako napríklad Peter Kerekes (66 sezón, Cooking history, Zamatoví teroristi), Zuzana Piussi (Nemoc tretej moci, Od Fica do Fica), Robert Kirchhoff (Kauza Cervanová, Para nad riekou), scenárista Marek Leščák (Slepé lásky, Koza) či kameraman Martin Kollár (5. október).

 

Medzi ďalšími signatármi listu sú režiséri Marek Šulík, Marko Škop, Miro Remo, Mario Homolka, Marek Kuboš, Viera Čakányová, Jaroslav Vojtek, Jana Bučka, Juraj Lehotský, Iveta Grofová a kameraman Ján Meliš. Text listu je verejne prístupný a možno ho podporiť na internetovom občianskom denníku Changenet.sk, na adrese: https://www.changenet.sk/?section=kampane&x=887407.


Agentúra SITA oslovila adresátov listu so žiadosťou o reakciu na požiadavky filmových tvorcov.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies