Slovenskí falšovatelia dali v Česku a vo Švajčiarsku do obehu takmer 1700 bankoviek

NETKY.SK • 16 Apríl 2014, 17:12 • 2 min
Slovenskí falšovatelia dali v Česku a vo Švajčiarsku do obehu takmer 1700 bankoviek

BANSKÁ BYSTRICA - Takmer 1600 falošných českých bankoviek a desiatky ďalších vo švajčiarskej mene dali od roku 2011 do obehu v ČR a vo Švajčiarku dvaja Slováci.

slovakia

left justify in out

 Ich trestnú činnosť odhalili v uplynulých dňoch slovenskí policajti, v súčinnosti s políciou v oboch dotknutých krajinách.
     

Ako dnes na tlačovej konferencii informoval banskobystrický policajný riaditeľ Marián Slobodník, jedného z páchateľov, Martina S. (1981), zadržali policajti 10. apríla skoro ráno na železničnej stanici vo Zvolene. "Našli sme u neho 30 kusov bankoviek v nominálnej hodnote 100 švajčiarskych frankov," uviedol. Muž chcel odcestovať do Zürichu. Expertízou v NBS sa zistilo, že išlo o nebezpečné falzifikáty stupňa kvality 2.
     

Po následnej domovej prehliadke u neho zaistili rôzne komponenty a zariadenia na výrobu falošných bankoviek.
     

Martin S. podľa zistení polície vycestoval od januára 2014 do Švajčiarska už dva razy. Prvý raz mal uviesť do obehu 17 kusov bankoviek v hodnote 50 švajčiarskych frankov a druhý raz 47 bankoviek v hodnote 50 švajčiarskych frankov.
     

Polícia v spolupráci z kriminalistami v ČR zistila, že Martin S. mal aj pomocníka. Ide o Štefana B. (1979), ktorý má podobne ako Martin S. trvalé bydlisko v Zubrohlave (okres Dolný Kubín).
     

Počas domovej prehliadky u Štefana B. zaistila polícia 52 bankoviek v nominálnej hodnote 1000 českých korún (ČK) a osem kusov v hodnote 500 ČK. Zaistené boli tiež rôzne komponenty na výrobu falošných bankoviek. Expertíza v NBS preukázala, že ide o falzifikáty so stupňom kvality 2.
     

V ČR bolo takto do obehu uvedených celkom 1002 kusov bankoviek v hodnote 500 ČK a 610 bankoviek v hodnote 1000 ČK. Podľa českých expertov išlo o falzifikáty, ktoré boli vyrobené na jednej tlačiarni. Celková škoda dosiahla 1,2 milióna ČK.
     

Polícia už vzniesla Martinovi S. aj Štefanovi B. obvinenie za trestný čin falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov. 
     

Bol daný aj podnet na zobratie do väzby. "Sudca našu žiadosť akceptoval a obaja sú v súčasnosti už vo väzbe," pripomenul Slobodník. Bankovky dávali do obehu najmä v obchodných reťazcoch v ČR aj vo Švajčiarsku.
     

Martin S. bol v minulosti už viackrát súdne trestaný. Štefan B. ešte trestaný nebol. Obom hrozí v prípade dokázania viny trest odňatia slobody na sedem až desať rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona