Slovenskí europoslanci vítajú program na podporu inovácií v obrannom priemysle

NETKY.SK • 4 Júl 2018, 07:19 • 2 min
Slovenskí europoslanci vítajú program na podporu inovácií v obrannom priemysle

BRUSEL - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok schválili zriadenie prvého programu EÚ, ktorý bude podporovať inovácie v európskom obrannom priemysle - vrátane spôsobilostí v oblasti kybernetickej bezpečnosti. Toto nariadenie podporujú aj slovenskí europoslanci, tak z tábora konzervatívcov, ako aj socialistov.

slovakia

left justify in out

Poslanec Ivan Štefanec (KDH), z politickej skupiny európskej ľudovcov (EPP) pripomenul, že nový Fond na podporu európskeho obranného priemyslu (EDIDP) s rozpočtom 500 miliónov eur bude mať za úlohu pomáhať pri vývoji nových technológii a podporí aj európske firmy zaoberajúce sa výrobou vojenských obranných kapacít.

 

"V dnešnom turbulentnom svete si Európska únia musí budovať svoje vlastné obranné kapacity. Európsky a aj slovenský obranný priemysel bol dlho v úzadí. Potrebuje modernizáciu a impulzy pre vývoj nových technológií. Chceme nadviazať na naše tradície a vytvoriť podmienky pre spoluprácu firiem z rôznych členských štátov na spoločných obranných projektoch," opísal situáciu Štefanec. Zdôraznil, že výsledkom zriadenia EDIDP nebude len zvýšenie obranyschopnosti EÚ, ale povedie to aj k vzniku nových pracovných miest a prenosu výsledkov výskumu a vývoja z obrannej sféry do civilného sektora.

 

Poslankyňa Monika Beňová (Smer-SD) z frakcie socialistov a demokratov (S&D) vyjadrila presvedčenie, že program prehlbovania partnerstva členských štátov Únie v obranno-výskumnej oblasti bude zárukou väčšej stability. Upozornila, že súčasné nedostatky spolupráce na európskej úrovni majú za následok duplicitu zbrojných systémov a vojenského vybavenia.

 

"Spôsobuje to neefektívne vynakladanie už aj tak obmedzeného množstva finančných prostriedkov určených na zaistenie obrany," skonštatovala Beňová. Pripomenula, že problémom EÚ je aj jej závislosť od tretích, mimoeurópskych krajín, pokiaľ ide o dodávky istých druhov technológií.

 

Poslankyňa zdôraznila, že podpora obranného priemyslu znamená zvýšenie schopností štátov EÚ pri zaisťovaní vlastnej bezpečnosti, čo platí aj pri riešení súčasných výziev a rizík súvisiacich s terorizmom, hybridnými vojnami či celkovou situáciou na Blízkom východe alebo vo východnej Ukrajine.

 

Ako dôležitý moment vníma europoslankyňa rozvoj spolupráce štátu s výrobnými podnikmi pôsobiacimi v obrannom priemyselnom sektore, kde podľa nej treba klásť väčší dôraz na podporu malých a stredných podnikov, ktoré tvoria základ európskej ekonomiky. "Znamená to rozvoj technologickej základne ako aj zvyšovanie konkurencieschopnosti a podporu inovácií," opísala situáciu zo svojho pohľadu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona